PvdA gaat op zorgtour

Met dank overgenomen van J.S. (Jacques) Monasch i, gepubliceerd op maandag 11 februari 2013.
PvdA gaat op zorgtour
Bron: Blog Jacques Monasch

Vrijdag 15 februari 2013 brengt een delegatie van de PvdA-Tweedekamer fractie een werkbezoek aan Maatwurk Ondersteuning in Gorredijk. De hele maand februari gaan alle Tweede Kamerleden van de PvdA op zorgtour. Deze tour bestaat uit verschillende werkbezoeken aan zorgaanbieders in ons land. Er wordt een bezoek gebracht aan zorgaanbieders die vernieuwend bezig zijn met langdurige zorg en ondersteuning gericht op ouderen, op mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking en/of psychiatrische beperking. Het werkbezoek aan Maatwurk Ondersteuning in Gorredijk maakt onderdeel uit van deze zorgtour.

De zorg is de afgelopen jaren niet alleen duur, maar ook erg ingewikkeld geworden. Soms is de zorg ook onpersoonlijk en afstandelijk. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de zogeheten stopwatchzorg, de enorme fusies en de toegenomen bureaucratie.

Er gaan grote veranderingen plaatsvinden in de langdurige zorg. Die zijn stevig, maar noodzakelijk om de kwaliteit en betaalbaarheid nu en in de toekomst te garanderen. Het gaat de PvdA daarbij niet alleen om een financiële, maar vooral ook om een inhoudelijke operatie. We willen onze zorg anders organiseren, dichter bij de mensen die de zorg hard nodig hebben. Mensgericht en minder ingewikkeld. De PvdA wil een grotere rol voor de directe omgeving en zoekt meer samenhang met wonen en welzijn en met de wijk, met daarin een belangrijke rol voor de wijkverpleegkundige.

Nu al zijn er lokale voorbeelden die laten zien dat het kan. Die voorbeelden verdienen navolging. Onder leiding van PvdA-Tweedekamerlid Jacques Monasch wil de delegatie zich graag laten inspireren door de ideeën van Maatwurk Ondersteuning.