Van Baalen: Mogelijkheid om akkoord nog aan te scherpen

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 8 februari 2013, 2:26.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog

De voorzitters van de vier grootste fracties van het Europees Parlement hebben al laten weten dat zij het akkoord dat er nu ligt niet zullen accepteren. Maar volgens VVD-Europarlementariër Hans van Baalen loopt het misschien niet zo'n vaart, zegt hij tegen BNR.

Volgens de voorzitters beginnen de onderhandelingen nu pas echt. De partijleider van Van Baalen in Nederland, Mark Rutte, heeft nu een akkoord gesloten. Maar zijn Europese leider Guy Verhofstadt wil er niet mee akkoord gaan. "Ik steun Rutte", antwoordt de VVD-Europarlementariër op BNR op de vraag of hij onze premier of Verhofstadt steunt.

Blij met behoud korting

Van Baalen legt uit: "Ik vind het een evenwichtig verhaal. En ik ben blij dat Nederland zijn korting heeft behouden, zelfs beperkt heeft kunnen verhogen." Toch zijn er niet alleen maar redenen tot juichen, vindt hij. "De landbouwbudgettering vind ik te hoog en er is te weinig voor de nieuwe economie, waaronder de portefeuille van Neelie Kroes."

Hij noemt het slecht dat het plan voor meer geld voor Innovatie en minder voor Landbouw niet wordt uitgevouwen. "Want we moeten het in de economie hebben van ICT, van energie en van research en development."

Zaak aanscherpen

Hij gaat verder: "Het Europees Parlement zou natuurlijk nog wel kunnen onderhandelen met de Raad en kunnen zeggen 'wat minder Landbouw en wat meer moderne economie'. "De Europese Raad heeft onderhandeld en is eruit, en nu gaat het voorstel naar het parlement dat ja of nee moet zeggen. Daar ligt, denk ik, nog wel een mogelijkheid om de zaak wat aan te scherpen op het gebied van nieuwe economie."

Luister hier het fragment terug

Berman (PvdA): diep teleurgesteld

Thijs Berman, de delegatieleider van de PvdA in het Europees Parlement, is diep teleurgesteld over de resultaten van de EU-top. De EU-regeringsleiders hebben gekozen voor gevestigde belangen en het verleden in plaats van de 21e eeuw en het algemeen belang, zegt hij.

Berman wijst erop dat de uitgaven voor het creëren van banen en economische groei het meest hebben geleden onder de verlaging van de totale bestedingen die de regeringsleiders hebben afgesproken. Ook op onderzoek en innovatie wordt flink gekort.

Berman is heel wat negatiever dan Michiel Servaes, zijn partijgenoot in de Tweede Kamer. Die sprak vrijdag van een 'knap onderhandelingsresultaat'. Servaes was er blij mee dat de EU-begroting een verschuiving laat zien van uitgaven voor landbouw en hulp aan arme regio's naar innovatie en infrastructuur, al moest hij erkennen dat de omvang van die verschuiving 'een lichte tegenvaller' is.

BNR

Zie ook: NU.nl Van Baalen: Mogelijkheid om akkoord nog aan te scherpen