Vol gas tegen georganiseerde misdaad in het voetbal - Hoofdinhoud
Foto Flickr / Marcio Cabral de Moura
Matchfixing bedreigt de geloofwaardigheid van het voetbal en is een groeimarkt voor de georganiseerde misdaad. De Nederlandse regering en de Europese Commissie moeten nu ingrijpen voordat het te laat is, betogen mijn fractiegenoot Jeroen Recourt, Europarlementariër Emine Bozkurt en ik donderdag in een opiniestuk in dagblad Trouw. Lees verder voor het hele stuk.
De Europese politieorganisatie Europol presenteerde deze week de resultaten van een anderhalf jaar durend politieonderzoek naar matchfixing in het internationaal voetbal. 380 wedstrijden in vijftien Europese landen zijn verdacht, en er zouden meer dan 420 spelers, scheidsrechters en sportbestuurders betrokken zijn. Aziatische goksyndicaten gebruiken Europese criminele bendes als 'bemiddelaars' om wedstrijden te beïnvloeden en verdienen daarmee grof geld. Matchfixing is voor hen een lucratieve business met miljoenenopbrengsten, lage pakkansen en lichte straffen.
Er kwamen al eerder grote zaken aan het licht bij onze zuider- en oosterburen. Het was bijna onvermijdelijk dat Europol deze week bevestigde dat ook vijf Nederlanders bij de omkoopschandalen betrokken zijn.
De PvdA-fracties in de Tweede Kamer en het Europees Parlement hebben matchfixing al lang in het vizier. Beide fracties hebben druk uitgeoefend op de Nederlandse regering en de Europese Commissie om serieus werk te maken van een effectieve bestrijding van matchfixing. In voetbalminnend Europa houdt matchfixing de gemoederen al langer bezig. Door recente omkoopschandalen zoals in Malta en Italië groeit het besef dat internationaal opererende criminele organisaties een bedreiging vormen voor de integriteit van zowel de nationale als internationale competities.
Door de grote druk die is uitgeoefend hebben de Europese regeringen na jaren ingestemd met plannen voor een aanpak. De Nederlandse regering deed in eerste instantie niets, maar na lang aandringen en herhaalde Kamervragen door de PvdA-fractie in de Tweede Kamer is een oriënterend onderzoek, niet justitieel, naar matchfixing in Nederland van start gegaan. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Nederlandse universiteiten en een consultancy bureau. Gezien de ernst van de zaak was een onderzoek via justitie en politie een logischere keuze geweest.
De bevindingen van Europol laten de vraag rijzen of het Nederlandse onderzoek wel een waardevolle bijdrage kan leveren aan de strijd tegen matchfixing. In plaats van af te wachten, had Nederland zich ook direct bij het onderzoek van Europol kunnen aansluiten en had er op dit moment al bruikbare informatie op tafel kunnen liggen. De PvdA dringt dan ook met klem aan op een justitieel onderzoek. Daarnaast moet er een nationaal contactpunt komen waar getuigen en klokkenluiders zich anoniem kunnen melden.
De regie voor het onderzoek moet komen te liggen bij de minister van Veiligheid en Justitie. Die had daar eigenlijk al in eerste instantie moeten liggen, want het gaat om de bestrijding van georganiseerde misdaad.
Op Europees niveau is het van belang om matchfixing in alle lidstaten gelijk strafbaar te maken, om te voorkomen dat criminelen op zoek gaan naar de lidstaten met de lichtste -, of zelfs helemaal geen straffen. Aangezien criminelen goed weten hoe zij op internationale schaal kunnen samenwerken, moeten wij in Europa beter samenwerken om deze criminele organisaties te bestrijden.
Dankzij het onderzoek van Europol groeit nu eindelijk het besef dat matchfixing niet zomaar sjoemelen met een spelletje is en daarom kan dus ook niet verwacht worden van sportorganisaties dat zij zelf de strijd met criminele organisaties aangaan. Een gedegen politieonderzoek in samenwerking met andere lidstaten moet zo groot mogelijke prioriteit krijgen om de georganiseerde misdaad een halt toe te roepen.
Met de schokkende resultaten van het politieonderzoek van Europol staat matchfixing eindelijk bij iedereen op de politieke agenda. Nu is het hoog tijd om de puinhoop op te ruimen. Nederland is wellicht laat, maar het is nog niet te laat. Het is nu zaak om gehoor te geven aan de roep van de miljoenen voetballiefhebbers in Nederland en in Europa die hun geliefde sport eerlijk en schoon willen houden.