Aardgas en aardbevingen

Met dank overgenomen van J.C. (Jan) Vos i, gepubliceerd op vrijdag 25 januari 2013.

De onderzoeken naar het verband tussen het winnen van aardgas en de kans op aardbevingen stellen dat zowel de frequentie van de bevingen als de zwaarte van de bevingen toe zijn genomen als gevolg van de winning van aardgas. Dit heeft ernstige gevolgen gehad voor de lokale bevolking en die gevolgen zullen in de toekomst mogelijk nog groter zijn als de bevingen inderdaad 4 - 5 op de schaal van Richter kunnen zijn. We leven mee met de bevolking en zullen er op toezien dat de door de NAM toegezegde 100 miljoen Euro goed en snel besteed zal worden.

Wij zijn van mening dat er nu een onafhankelijk onderzoek moet komen en het is goed dat de Minister de onderste steen boven wil halen. We stellen echter vraagtekens bij de beoogde rol van de NAM, het zou beter zijn als het onderzoek volledig door een onafhankelijke partij wordt verricht.

Tot slot dient er versneld geinvesteerd te worden in het moderniseren van ons gasnetwerk en het veranderen van de eisen aan consumentenproducten zoals een gaskooktoestel en een HR-ketel. Op die manier zijn we beter voorbereid op een mogelijke toekomst zonder laag-calorisch gas (gas uit de Groninger gasbel). PvdA-kamerleden zullen dit weekend bewoners in Loppersum en de andere getroffen gebieden opzoeken om met hen te spreken over de nu ontstane situatie.