EP-leden en deskundigen dringen aan op efficiënte steun voor de minstbedeelden

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 24 januari 2013, 16:10.

Het nieuwe EU fonds voor de minstbedeelden kan armoede niet uitbannen, maar het zal voorzien in de noodzakelijke levensbehoeften voor degenen die dit het meest nodig hebben. Het gaat om voedsel, kleding en voor dak- en thuislozen onderdak. Momenteel zijn er 116 miljoen mensen die het risico lopen om door armoede getroffen te worden. Op 23 januari kwamen de leden en deskundigen in de werkgelegenheidscommissie bijeen om dit nieuw voorgestelde programma te bespreken.

De hoofddoelen van het Commissievoorstel voor hulp aan de minstbedeelden zijn om mensen die het het hardst nodig hebben van voedsel en kleding te voorzien, armoede onder kinderen aan te pakken en daklozen te helpen. Het vervangt het EU-programma voor voedselverstrekking. De voorgestelde begroting voor 2014-2020 is € 2,5 miljard. Het belangrijkste instrument voor de bestrijding van armoede blijft het Europees Sociaal Fonds i.

De Ierse sociaaldemocrate Emer Costello die de wetgeving door het Parlement loodst, zei hierover "Dit fonds is een verklaring van solidariteit. Het is niet een instrument voor de bestrijding van armoede, maar het kan het helpen verlichten".

De uitgenodigde deskundigen waren ingenomen met het voorstel, maar zouden graag meer middelen en voor de lidstaten passende begeleiding willen zien om de uitvoering van het programma efficiënt te laten verlopen.

Balázs Cseh, voorzitter van de Hongaarse Voedselbank Associatie, waarschuwde dat de uitbreiding van de reikwijdte van het programma het voedselaandeel zal verminderen. Hij zei ook dat voedseloverschotten verstandiger zouden moeten worden gebruikt. "Voedseldonatie zou vrij van BTW i moeten zijn. Dit is niet overal het geval dus soms is het voor bedrijven gemakkelijker om voedsel weg te gooien".

In de komende maanden zal er over het voorstel worden gestemd in de parlementaire werkgelegenheidscommissie en vervolgens in de plenaire vergadering.

REF. : 20130121STO05422