Verdachten kunnen TBS-onderzoek niet meer ontlopen

Met dank overgenomen van K.C.J. (Karin) Straus i, gepubliceerd op woensdag 28 november 2012.

De VVD is tevreden met het voorstel van staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) om een oplossing te vinden voor verdachten die weigeren mee te werken aan een psychologisch onderzoek. Momenteel ontlopen veel verdachten op deze manier een eventuele TBS-behandeling.

Karin Straus (VVD-Tweede Kamerlid): ,,Het komt nog te vaak voor dat verdachten niet mee willen werken aan een psychologisch onderzoek. Zo kan een verdachte wel veroordeeld worden, maar uiteindelijk geen TBS-behandeling opgelegd krijgen. Iemand met een bijvoorbeeld psychische stoornis, die niet is behandeld, kan na vrijlating snel opnieuw in de fout gaan. Een goede behandeling van gedetineerden draagt bij aan de vermindering van recidive, en dús een veiligere samenleving.”

Het opvragen van medische gegevens biedt een oplossing voor het huidige probleem. De VVD heeft staatssecretaris Teeven gevraagd dit voorstel verder uit te werken en het medisch beroepsgeheim daarin zwaar mee te laten wegen. Een commissie van artsen en juristen moeten de relevantie van de opgevraagde informatie toetsen. VVD-Kamerlid Straus pleit voor een aantal extra ingebouwde zorgvuldigheden: ,,De rechter moet de verdachte bijvoorbeeld eerst horen voordat de medische gegevens worden opgevraagd. Dit stelt de verdachte in staat om alsnog mee te werken aan een psychologisch onderzoek. De medische gegevens mogen ook alleen worden opgevraagd voor zover ze relevant zijn voor het voorliggende feit.”

Het spanningsveld tussen veiligheid, samenleving en bescherming van persoonlijke levenssfeer wordt wat de VVD betreft op deze manier tegemoetgekomen. Straus heeft staatssecretaris Teeven verzocht deze wet over drie jaar te evalueren.