Reisblog Montreal
Maandag 11 juni heb ik een bezoek gebracht aan Montréal om daar het Nederlands fiscaal vestigingsklimaat onder de aandacht te brengen. Tijdens deze trip ben ik een aantal bedrijven langs gegaan. Ik vond het buitengewoon interessant om te horen hoe grote internationaal opererende bedrijven in Canada denken over hun toekomstige internationale positionering en daarbij ook interesse hebben in Nederland.
Door het werk van de NFIA (Netherlands Foreign Investment Agency, zie ook www.NFIA.nl) krijgen bedrijven in het buitenland goed op hun netvlies wat de mogelijkheden in Nederland zijn. Als Nederland hebben we Canadese bedrijven veel te bieden. We blijven met Schiphol en de Rotterdamse haven de toegangspoort tot Europa en Nederland is een prettig land met een goed opgeleide bevolking. Daarnaast is Nederland ook in fiscale zin een interessant vestigingsland. Onder andere vanwege ons uitstekende verdragennetwerk, maar vooral door de constructieve houding van de Belastingdienst bij het geven van zekerheid vooraf over de fiscale gevolgen van de activiteiten van de buitenlandse bedrijven in Nederland. (zie ook: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/belastingen-internationaal)
Mijn bliksembezoek aan Montréal werd afgesloten met een goed bezocht NFIA bedrijvenseminar. Ook tijdens dit seminar heb ik gewezen op de kracht van Nederland als vestigingsland. (zie speech: http://www.rijksoverheid.nl/regering/het-kabinet/bewindspersonen/frans-weekers/toespraken/2012/06/12/20120611-montreal.html) Bij deze bijeenkomst merkte ik opnieuw hoe belangrijk het is dat we als Nederland er voor zorgen goed op het netvlies van bedrijven te staan. Het mooie van dit bezoek was dat door de begeleiding van het Aanspreekpunt voor Potentiële Buitenlandse Investeerders van de Belastingdienst bedrijven meteen ook concrete vragen beantwoord kregen. Want deze reis bevestigt mij dat geven van zekerheid erg belangrijk is voor buitenlandse investeerders. Werken met korte lijnen werkt daarbij goed. Al met al een kort maar krachtig bezoek, maar zeer de moeite waard!
- 1.Limburgse VVD-politicus, die na financieel woordvoerder van de Tweede Kamerfractie te zijn geweest in 2010 staatssecretaris van Financiën in het kabinet-Rutte I werd. Hij bleef dat in het kabinet-Rutte II, maar moest voortijdig aftreden, omdat zijn positie was ondermijnd door ernstige problemen bij de belastingdienst met de verwerking van toeslagen. Een nauwe band met de omstreden Roermondse VVD'er Jos van Rey had hem eerder al in problemen gebracht. Voor hij in 1998 Kamerlid werd, was hij advocaat en geruime tijd gemeenteraadslid (fractievoorzitter) in Weert. Na zijn aftreden als staatssecretaris waarnemend burgemeester van Heerlen en van Beek. In 2016-2020 was hij bewindvoerder bij de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling. Tegenwoordig is de heer Weekers secretaris-generaal van de Benelux Unie.