Bliksembezoek minister Opstelten aan Stadstoezicht Roermond

Met dank overgenomen van K.C.J. (Karin) Straus i, gepubliceerd op donderdag 16 augustus 2012.

Roermond, 15 augustus 2012

Woensdagavond 15 augustus bezoekt minister Opstelten van Veiligheid & Justitie de afdeling Stadstoezicht van de gemeente Roermond. Hij wordt ontvangen door wethouder Zwijnenberg (Integrale Veiligheid) en afdelingshoofd Mark van Blerk. De minister krijgt een korte rondleiding door het gebouw en uitleg over het huidige takenpakket van de medewerkers. In het bijzonder wordt aandacht besteed aan de pilot ‘Winkelboa’, die binnenkort in Roermond van start gaat.

De winkelboa is een gemeentelijk opsporingsambtenaar die de bevoegdheid krijgt om op te treden bij een eenvoudige winkeldiefstal. In zo’n situatie kan de boa bepaalde handelingen van de politie overnemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het opnemen van de aangifte, het horen van getuigen en uitlezen van camerabeelden, het opmaken van een proces verbaal, het fouilleren van de verdachte, het vervoeren van de verdachte naar het politiebureau en het overdragen van de verdachte aan de politie.

Doel van de pilot is om winkeliers meer tevreden te laten zijn over de afhandeling van winkeldiefstal. Zo moet de aangiftebereidheid toenemen terwijl er tegelijkertijd geen lastenverzwaring dient op te treden voor de politie. Voorwaarde is dat de inzet van de winkelboa voor gemeenten organisatorisch, financieel en praktisch uitvoerbaar moet zijn. De deelnemende gemeenten krijgen beperkte bevoegdheid voor opsporing van winkeldiefstal. Dit geldt alleen voor winkeldiefstal van goederen met een geringe waarde en bij een dief die dit voor de eerste keer doet.

Minister Opstelten heeft de Tweede Kamer duidelijk gemaakt dat handhaving door boa’s van toenemend belang is in de zorg voor de lokale en regionale veiligheid in Nederland. Boa’s zijn bevoegd om uiteenlopende strafbare feiten aan te pakken. De minister wil boa’s ruimere bevoegdheden toekennen die gepaard moeten gaan met een kwaliteitsverbetering van deze handhaving. De pilot winkelboa past perfect in deze plannen. De resultaten van deze pilot in Roermond zullen dan ook moeten uitwijzen in hoeverre uitbreiding van de bevoegdheden van de boa’s met de taak van winkelboa, gerechtvaardigd is.

Alle boa's van de afdeling Stadstoezicht worden in september gedurende 4 dagen opgeleid om bovenstaande taak naar behoren te kunnen uitvoeren. De gemeente Roermond is trots op het feit dat zij door de minister is geselecteerd om de pilot winkelboa te mogen deelnemen. Wethouder Zwijnenberg: “Deze pilot is een goed bewijs van de professionaliseringsslag die onze afdeling Stadstoezicht doormaakt. Die verdient een compliment. Bovendien zie ik het als een positieve ontwikkeling voor Roermond als veilige winkelstad”.