MEE Verkiezingscafé voor mensen met een verstandelijke beperking

Met dank overgenomen van K.C.J. (Karin) Straus i, gepubliceerd op vrijdag 17 augustus 2012.

Gisteravond was Karin te gast bij het MEE verkiezingscafé voor mensen met een verstandelijke beperking in Kerkrade. Het doel van dit fantastische initiatief was mensen met een verstandelijke beperking en politieke partijen bij elkaar te brengen. Namens de verschillende politieke partijen waren aanwezig Frans Timmermans (PVDA), Thijs Coppus (SP), Martijn van Helvoirt (CDA) , Martin Smeets (Partij voor Mens & Spirit) en Karin Straus (VVD). Aan de politici de taak om het verkiezingsprogramma van ‘hun’ partij kort toe te lichten en uit te leggen wat de partij doet voor mensen met een beperking. Nadat alle politici zich kort hadden voorgesteld, volgde een politiek forum. Alle bezoekers konden vragen stellen en er ontstond een levendig gesprek. Dit alles werd in goede banen geleid door de Limburgse zanger Jack Vinders.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog

Samenvatting speech Karin Straus

De VVD is van mening dat mensen met een beperking - ongeacht lichamelijk of verstandelijk - zoveel mogelijk op een normale manier moeten kunnen deelnemen aan het maatschappelijke leven. Dit betekent ook dat een ziekte of beperking niet bepalend moet zijn voor hoe en waar iemand leeft en met wie. Juist daarom zijn partijen als MEE, die mensen hierbij ondersteunen, zo belangrijk.

Een van de maatregelen die de VVD wil nemen, is de gemeente meer verantwoordelijkheid te geven ten aanzien van de ondersteuning van mensen met een beperking. Gemeenten voeren nu al veel taken uit op het gebied van werk, onderwijs, opvoeding en ondersteuning. Door taken die bij elkaar horen te koppelen, kan er nóg meer maatwerk (en dus nóg betere ondersteuning) geboden worden. Hierbij staat voorop dat we eerst kijken naar wat mensen wél kunnen, in plaats van naar de beperking.

Hetzelfde geldt voor wonen. Mensen met een beperking of mensen die zorg nodig hebben, moeten meer ruimte krijgen om zelf te kiezen hoe en waar ze willen wonen. En de zorg moet hierop aangepast worden. De zorgverlener is dan te gast bij de cliënt en niet andersom.

Meer foto's van het MEE verkiezingscafé vindt u op het Pinterest-fotoblog van Karin Straus.