Het nieuwe formeren en verder...

Terugblik op kabinetsformatie, vooruitblik op kabinetsbeleid

Op 17 december 2012 heeft het symposium over het 'nieuwe formeren' plaatsgevonden. Het meest reente formatieproces, dat van het kabinet-Rutte II1, is volgens dit nieuwe formeren tot stand gekomen. Hoe bevalt deze nieuwe stijl van formeren? wat zijn de voor-en nadelen van een tweepartijencoalitie wat is te zeggen over het regeerakkoord, resultaat van een proces van 'positieve uitruil'? Wat staat er tussen de regels en hoe ziet de nieuwe politieke agenda eruit Komt Nederland met het nieuwe regeerakkoord eindelijk achter de dijken vandaan en gaat het de crisis voorbij? Vragen als deze kwamen aan bod tijdens het door het Montesquieu Instituut en haar partners georganiseerde symposium. Carla van Baalen2 (hoogleraar parlementaire geschiedenis, CPG), Aalt-Willem Heringa3 (hoogleraar vergelijkend constitutioneel recht, MI Maastricht) en Arco Timmermans4 (MI onderzoeksdirecteur, onderzoek 'Politiek van de aandacht') gaven hun deskundige mening. Parlementair journalist Max van Weezel leidde de avond.

Lees hier het artikel van Arco Timmermans over de illussie van het uitruilmodel

Inhoudsopgave

  1. Verslag
  2. Foto-impressie
  3. Video-opname
  4. Geluidsopname
  5. Achtergrondinformatie

1.

Verslag

Het nieuwe formeren is nog zeker niet volmaakt. Dat was de belangrijkste conclusie van het symposium over het nieuwe formeren, georganiseerd door het Montesquieu Instituut en haar partners op 17 december 2012. Arco Timmermans vraagt zich bovendien af of het kabinet-Rutte II wel de volle vier jaar uit zal zitten.

  • Lees het volledige verslag

2.

Foto-impressie

Jouke de Vries
Het publiek luistert aandachtig
v.l.n.r.: Max van Weezel, Carla van Baalen en Aalt-Willem Heringa
v.l.n.r.: Aalt-Willem Heringa, Carla van Baalen, Arco Timmermans en Max van Weezel
Het publiek luistert aandachtig
Het publiek luistert aandachtig
v.l.n.r.: Aalt-Willem Heringa en Carla van Baalen
v.l.n.r.: Max van Weezel en Arco Timmermans
Er wordt een vraag gesteld uit het publiek
Er wordt een vraag gesteld uit het publiek

3.

Video-opname

Fragmenten onder
Fragmenten rechts (in popup)
Fragmenten verbergen
 
 
00:00
29:38
51:28
1:09:48
Kabinetsformatie door Carla van Baalen
Constitutionele bespiegelingen door Aalt-Willem Heringa
Coalitiemanagement door Arco Timmermans
Debat o.l.v. Max van Weezel

4.

Geluidsopname

TitelHet nieuwe formeren en verder... [1/4]
Spreker(s)Kabinetsformatie door Carla van Baalen
Duur29 minuten, 37 seconden
DownloadMP3
 
TitelHet nieuwe formeren en verder... [2/4]
Spreker(s)Constitutionele bespiegelingen door Aalt-Willem Heringa
Duur21 minuten, 50 seconden
DownloadMP3
 
TitelHet nieuwe formeren en verder... [3/4]
Spreker(s)Coalitiemanagement door Arco Timmermans
Duur17 minuten, 46 seconden
DownloadMP3
 
TitelHet nieuwe formeren en verder... [4/4]
Spreker(s)debat o.l.v. Max van Weezel
Duur40 minuten, 18 seconden
DownloadMP3
 
TitelHet nieuwe formeren en verder...
Spreker(s)Jouke de Vries, Carla van Baalen, Aalt-Willem Heringa, Arco Timmermans, debat o.l.v. Max van Weezel
Duur1 uur, 49 minuten, 33 seconden
DownloadMP3

5.

Achtergrondinformatie

  • Column 'Tussen de regels van het regeerakkoord' door Aalt-Willem Heringa5
  • Regeerakkoorden en coalitiediscipline
  • Regeerakkoord VVD-PvdA 'Bruggen slaan'
  • Samenstelling kabinet Rutte-II
  • Interview met Arco Timmermans 'Illusie van het uitruilmodel'6

  • 1. 
    Dit kabinet werd door VVD en PvdA gevormd na de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012. VVD-leider Mark Rutte werd voor de tweede keer premier. Onder leiding van informateurs Wouter Bos en Henk Kamp wisten de coalitiepartijen hun grote onderlinge verschillen te overbruggen. De formatie van het kabinet-Rutte II was één van de snelste kabinetsformaties ooit.
     
  • 2. 
    Voormalig directeur van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (CPG) in Nijmegen. Deed onderzoek naar en promoveerde op een studie over onderduikers in de Noordoostpolder en was onder meer onderzoeker en universitair docent. Kreeg in 1998 de leiding van het CPG, dat zich onder meer bezighoudt met de geschiedschrijving van de naoorlogse kabinetten. Maakte in 2005-2006 deel uit van de Nationale Conventie die adviseerde over staatkundige vernieuwing. Was in 2001-2022 hoogleraar parlementaire geschiedenis in Nijmegen. Mevrouw Van Baalen was verder lid van de Staatscommissie parlementair stelsel.
     
  • 3. 
    Prof. Aalt Willem Heringa (1955) is voorzitter van het Montesquieu Instituut. Hij is emiritus hoogleraar vergelijkend constitutioneel en administratief recht aan en daarnaast ook plaatsvervangend rechter. Prof. Heringa promoveerde op een proefschrift over sociale grondrechten en heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan over Europese, internationale en nationale constitutionele en staatsrechtelijke onderwerpen.
     
  • 4. 
    Arco Timmermans (1964) is sinds 1 september 2013 Bijzonder Hoogleraar Public Affairs aan de Universiteit Leiden en is sinds 2014 als fellow verbonden aan het Montesquieu Instituut. Daarvoor was hij onderzoeksdirecteur van het Montesquieu Instituut en daarvoor was hij universitair docent bestuurswetenschappen in Delft, Enschede en Leiden. Hij werkte eerder als onderzoeker en docent bij het Europees Universitair Instituut in Florence. Sinds 2006 is de heer Timmermans nauw betrokken bij een internationaal onderzoek naar publieke en politieke agendavorming (politiek van de aandacht).
     
  • 5. 
    Aalt Willem Heringa
     
  • 6. 
    Hoe effectief was het afgelopen formatieproces in Nederland? Kunnen twee partijen die zo verschillend zijn, samen regeren? Wat zijn de risico's van het regeerakkoord? Arco Timmermans, onderzoeksdirecteur bij het Montequieu Instituut, in gesprek met Rianne Waterval.