Pensioenprijs voor CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt (persbericht NPN)

Met dank overgenomen van P.H. (Pieter) Omtzigt i, gepubliceerd op vrijdag 2 november 2012, 10:03.

PERSBERICHT

Pensioenprijs voor CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt

Tijdens de jaarlijkse uitreiking van de npn prijzen is Pieter Omtzigt, CDA-woordvoerder pensioenen in de Tweede Kamer, bekroond tot winnaar in de categorie Uitzonderlijke Bijdrage aan de Pensioenfondssector. Volgens de jury heeft hij zich als een van de weinige Kamerleden gemanifesteerd als pleitbezorger van het huidige Nederlandse pensioenstelsel.

De vakprijzen van npn, een onafhankelijk Nederlandstalig pensioentijdschrift dat wordt uitgegeven door Financial Times in Londen, zijn een blijk van erkenning voor de inspanningen die worden geleverd aan het behoud van het Nederlandse stelsel.

Hoewel pensioendeskundigen een ‘haat-liefde verhouding’ hebben met het CDA-kamerlid, zo stelt de jury, krijgt de waardering voor zijn werk altijd de overhand. Dat blijkt onder meer uit de sterke lobby van de pensioensector om hem in het parlement te houden: Omtzigt werd bij de Tweede-Kamerverkiezingen in september herkozen met 36.750 voorkeurstemmen. De npn vakjury roemt Omtzigt vanwege zijn vermogen de sector te blijven prikkelen om te innoveren en te verbeteren.

De trofee voor het beste beleggingsbeleid ging naar Pensioenfonds ABN Amro. Volgens de jury voldoet het bestuur van dit fonds aan alle thema’s van hedendaags vermogensbeheer: goed je huiswerk doen, anticiperen op marktontwikkelingen, een gedegen beleggingsbeleid tonen en eigen verantwoordelijkheid. Het fonds hanteert al jaren met succes een dynamisch beleggingsbeleid met als resultaat een stabiele dekkingsgraad, aldus de juryleden.

Maar het was Pensioenfonds ING die in de onafhankelijke vakprijzen werd uitgeroepen tot pensioenfonds van het jaar. Dit fonds heeft volgens de jury heel hard gewerkt om zich volledig te reorganiseren. Het fonds heeft ruchtsichtlos in de oude structuren en verbanden gehakt; volgens de jury getuigt dat van een volhardendheid waar ze respect voor heeft. Pensioenfonds Zorg en Welzijn won de communicatieprijs en het Pensioenfonds SNS Reaal toonde zich het sterkst in bestuursgovernance.

De avond werd gepresenteerd door Jeroen Smit. Hij is onderzoeksjournalist en auteur van de boeken ‘Het drama Ahold’ en ‘De Prooi’. Macro- en monetair econoom Edin Mujagic hield een keynote speech over de Staat die pensioenfondsen én zichzelf een handje zou kunnen helpen met de uitgifte van ultra-langlopende staatsobligaties. De vakjury bestond dit jaar uit Bart Oldenkamp (Cardano), Karin Roeloffs (Mercer), Sandra Smits (MensenKennis), Matthijs van Gool (Pensioenfonds SCA) en Jan Nijssen (Montae).

Onderstaand de uitslag van de npn prijzen 2012 en het juryrapport.

 

JURYRAPPORT NPN PRIJZEN 2012

  • Best practice communicatiebeleid

Eervolle vermeldingen:

Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel en BPF Schilders

Oordeel jury:

De jury heeft besloten twee runner-ups in deze categorie te vermelden omdat ze beiden een prijzenswaardige prestatie hebben geleverd op communicatiegebied, erg toegespitst op de specifieke doelgroep.

Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel heeft met zijn Pensioen Informatie Team (PIT) actieve pensioenambassadeurs gecreëerd. Collega’s onderwijzen elkaar over hun pensioensituatie in de pauzes gedurende de vliegreizen. Daarbij worden de PIT-medewerkers uitgerust met tablets. Het is heel directe communicatie van collega op collega. Dit heeft inmiddels geleid tot actieve deelnemers. Daarnaast heeft het ook een flinke doorstroom naar bestuursfuncties opgeleverd. Er zitten mensen van eind twintig, begin dertig die waanzinnig veel verstand hebben van hun pensioensituatie. Dat is uitzonderlijk.

BPF Schilders is een heel ander pensioenfonds. Deelnemers zijn voornamelijk zelfstandigen zonder personeel met een gemiddeld lager opleidingsniveau dan bijvoorbeeld de achterban van KLM-Cabinepersoneel; de schilders zijn een moeilijke groep om te bereiken. Het pensioenfonds heeft inventiviteit en inlevingsvermogen getoond door de ontwikkeling van aansprekende figuren met wie de schilder zich kan identificeren. Bert, Paul en Fred zijn schilders met ieder een eigen pensioensituatie. Bert heeft ook zijn eigen Facebook-pagina om de jongere deelnemer erbij te betrekken. De jury heeft veel sympathie voor het pensioenfonds dat echt naar de aard van de doelgroep heeft gekeken en ondanks alle obstakels zijn deelnemers toch weet te bereiken.

Winnaar:

Pensioenfonds Zorg en Welzijn

Oordeel jury:

Het is niet de eerste keer dat Pensioenfonds Zorg en Welzijn een npn-prijs in de wacht sleept. ‘Alwéér PFZW als winnaar’, verzuchtte de jury. Maar het fonds is onomstotelijk de welverdiende winnaar van de npn-trofee in de communicatiecategorie wegens zijn succesvolle campagne ‘Dit vind ik’. Ruim 125.000 deelnemers reageerden op vier stellingen over het beleid van het fonds. De stellingen werden ingeleid met aansprekende filmpjes waarin de charismatische directeur Peter Borgdorff een hoofdrol speelt. Het is bewonderenswaardig dat een groot fonds als PFZW in staat is zo’n groot deel van zijn deelnemers effectief te bereiken, een voorbeeld voor de sector dat veel navolging verdient.

Wat de jury ook blij maakt, is dat de inhoud, wát er gecommuniceerd wordt, ook goed in elkaar zit. Het is te prijzen dat het fonds een stapje verder zet en niet alleen contact maakt met zijn deelnemers om verantwoording af te leggen, maar ook inhoudelijke beleidskeuzes aan de achterban voorlegt. Er wordt dus echt naar de deelnemer geluisterd. Mooi is dat hier soms verrassende resultaten uit komen. In dit geval blijkt dat deelnemers tegen de verwachting in toch bereid zijn wat meer risico te lopen als dat de pensioensituatie ten goede komt.

Tot slot siert het Pensioenfonds Zorg en Welzijn dat het nooit te beroerd is om zijn opgedane kennis met andere fondsen delen. Wat dat betreft is PFZW een rolmodel voor de sector.

  • Best practice governancebeleid

Eervolle vermelding:

Pensioenfonds IBM (SPIN)

Oordeel jury:

Pensioenfonds IBM ofwel SPIN heeft het one tier board model goed ingevoerd in zijn organisatie en verdient daarom een eervolle vermelding. Er is een duidelijk onderscheid tussen de toezichthoudende en de uitvoerende bestuurders, zoals het hoort in dit model. Het voordeel van dit model is dat de bestuursorganisatie efficiënt is ingericht, de deskundigheid op verschillende gebieden wordt gebundeld en het interne toezicht goed is geregeld. Het one tier model is niet gebruikelijk in Nederland en het IBM pensioenfonds verdient de vermelding omdat het dit model op efficiënte wijze heeft ingevoerd. De jury plaatst echter een kleine kanttekening. In de statuten is de link dat non-executives toezichthouders zijn en de executives de beleids- en uitvoerders zijn, niet goed geborgd. Zo voeren ze het overigens wél uit. Tot besluit hoopt de jury dat SPIN bereid is zijn kennis te delen met andere fondsen die overwegen over te stappen naar een one tier bestuursmodel.

Winnaar:

Pensioenfonds SNS Reaal

Oordeel jury:

Pensioenfonds SNS Reaal heeft al geruime tijd een goed werkende governancestructuur die past in de huidige tijdgeest. Een heleboel partijen worstelen met het nieuwe pensioencontract. Pensioenfonds SNS Reaal heeft het bestuur opgebouwd rondom de nieuwe verantwoordelijkheden die bij een cdc-systeem komen kijken. Wat dat betreft heeft het fonds enorm voor de groep uitgelopen. Sinds het is overgestapt naar de nieuwe regeling, heeft de werkgever een stap terug gezet. Het bestuur is samengesteld uit vijf werknemersleden en slechts één werkgeverslid. Er is een externe, onafhankelijke voorzitter, die geen binding heeft met het bedrijf. Dit juicht de jury van harte toe. Het zou volgens de juryleden een zeer slechte zaak zijn wanneer het risico bij de deelnemer komt te liggen maar de werkgever nog steeds een dikke vinger in de pap heeft in het bestuur. Dat moet te allen tijde worden voorkomen, Pensioenfonds SNS Reaal stelt het voorbeeld van hoe het wél kan. Vanwege het feit dat het dit al zo’n vijf jaar consequent uitvoert, heeft het fonds de eerste governanceprijs die npn uitreikt verdiend.

De jury hoopt dat het model van Pensioenfonds SNS Reaal een voorbeeld kan zijn voor andere fondsen die overstappen op een cdc-regeling en dat het er voor openstaat zijn ervaringen met andere partijen te delen.

  • Best practice beleggingsbeleid

Eervolle vermelding:

Pensioenfonds KPN

Oordeel jury:

De beleggingsfilosofie van Pensioenfonds KPN is dat de rente op termijn tendeert naar een lange termijn evenwichtswaarde. Dit is verankerd in het beleid door de renteafdekking afhankelijk te maken van het renteniveau. Door dit dynamische beleid kan het fonds adequaat handelen mocht zo’n situatie zich daadwerkelijk voordoen, zoals eerder dit jaar. Door de lage renteniveaus is de mate van renteafdekking verlaagd. Er is rekening gehouden met de marktomstandigheden, ontwikkelingen op het gebied van wetgeving en de financiële situatie van het pensioenfonds, waarbij het bestuur ook de positionering van de afdekking op de rentecurve vaststelt. Het fonds heeft zich duidelijk verzekerd niet de ‘gekookte kikker’ te worden met de lage rendementen van de staatsobligatieportefeuille. Volgens de jury daarom een goede runner up in deze categorie.

Winnaar:

Pensioenfonds ABN AMRO

Oordeel jury:

De thema’s van het hedendaagse vermogensbeheer zijn volgens de jury: goed je huiswerk doen, anticiperen op marktontwikkelingen, een gedegen beleggingsbeleid tonen en eigen verantwoordelijkheid nemen als bestuur. Pensioenfonds ABN AMRO voldoet aan al deze criteria. Het fonds hanteert al jaren met succes een dynamisch beleggingsbeleid met onder meer als resultaat een stabiele dekkingsgraad. Het fonds speelt direct in op ontwikkelingen in de markt; bij een lage dekkingsgraad neemt het minder risico en belegt het meer in de matchingportefeuille; bij een hogere dekkingsgraad kan het meer risico lopen en belegt het meer in de returnportefeuille. Het fonds vervult wat dit betreft een voorbeeldfunctie voor de sector. De jury vindt het erg belangrijk dat het fonds zo consistent is in het verankeren van de doelstellingen. Het bestuur stuurt op een brede set van duidelijke doelstellingen en kiest het beleid dat daar het beste op aansluit. Vanwege de stabiele en goede koers die het heeft gekozen en al een aantal jaren heeft laten zien dat het dit ook vasthoudt, is Pensioenfonds ABN AMRO een rots in de branding voor de jury en heeft dit jaar de npn trofee verdiend.

  • Pensioenfonds van het jaar

Winnaar:

Pensioenfonds ING

Oordeel jury:

De afgelopen jaren heeft Pensioenfonds ING heel hard gewerkt om zich volledig te reorganiseren. Het fonds heeft ruchtsichtlos in de oude structuren en verbanden gehakt. Dit getuigt van een volhardendheid waar de jury respect voor heeft. Wie zich nu in het fonds verdiept, zal ontdekken dat het door een solide risicobeleid tot op heden relatief goed door de crisis is gekomen, dat de informatievoorziening op orde is, dat het bestuur in control is dankzij een stevig bestuursbureau en dat het fonds onafhankelijk van de werkgever opereert. Ook de beleggingsstrategie heeft het fonds goed op orde. In 2013 maakt het fonds zich klaar voor de splitsing van ING en de invoering van nieuwe pensioenregelingen. Wellicht bestaat het fonds daarna in deze vorm niet meer, maar er is wel een degelijke basis gelegd voor de toekomst, in welke vorm dan ook. Een uitzonderlijke prestatie in deze tijd, waarin de ene crisis de andere opvolgt. Een welverdiende winnaar van de trofee voor ‘Pensioenfonds van het Jaar’.

  • Uitzonderlijke bijdrage aan de pensioenfondssector

Winnaar:

Pieter Omtzigt, kamerlid CDA

Oordeel jury:

De jury noemt hem het ‘schuurpapier’ van de sector: Pieter Omtzigt. Hij heeft zich als een van de weinige Kamerleden echt gemanifesteerd als pleitbezorger van het huidige Nederlandse pensioenstelsel. Hoewel de sector een haat-liefde verhouding heeft met het CDA-kamerlid, is de jury ervan overtuigd dat de waardering voor zijn werk altijd de overhand krijgt. Dat blijkt ook wel uit het feit dat de sector enorm heeft gelobbyd om hem in de Kamer te houden. De jury roemt Omtzigt vanwege zijn vermogen de sector te blijven prikkelen om te innoveren en te verbeteren. Hij is uiterst kritisch en dat wordt niet altijd met gejubel ontvangen, maar het houdt de sector scherp en dat wordt onverholen erkend. Zijn lobby binnen Nederland en in Europa is van groot belang. De druk op de sector is groot, zowel vanuit de landelijke politiek als de opgevoerde druk uit Europa. Omtzigt heeft zich zowel binnen als buiten de Kamer herhaaldelijk opgeworpen als spreekbuis van de Nederlandse pensioenfondsdeelnemers. Op het vlak van pensioenen is hij inhoudelijk een van de best politici uit de afgelopen twintig jaar, daarom beloont de jury graag zijn inzet en zichtbaarheid met de prijs ‘Uitzonderlijke Bijdrage aan de Pensioensector’.