Utrecht - Rhenen - Den Haag

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op maandag 10 november 2008.

Van 5 tot 11 bespreken we vanmiddag in de Kamer de politiebegroting. Maandag is geen gewone vergaderdag voor de Tweede Kamer. Wel is het zo dat er vooral in het najaar de nodige wetgevings- of notaoverleggen worden gehouden door Kamercommissies.

Bij de voorbereiding van deze politiebegroting kan ik weer mijn voordeel doen met de mailtjes die wij soms krijgen over tekortschietende politiesterkte in vooral plattelandsgebieden. Hier moet nog een hele slag gemaakt worden!

Afgelopen vrijdag heb ik mij met een aantal andere kamerleden op uitnodiging van burgemeester Wolfsen nog verdiept in de veiligheidsaanpak van Utrecht. Wolfsen is oud-kamerlid voor de PvdA en was ook woordvoerder Justitie. Hoewel net op deze dag de onveiligheid in Utrecht negatief in het nieuws kwam, was het goed om vanuit de praktijk te horen wat er zoal ondernomen wordt om de veiligheid te verbeteren.

Aansprekend vond ik het om te horen dat er echt ook op ingezet wordt om kinderen van een jaar of drie vier, die ’s avonds na negenen nog op straat rondlopen, thuis te brengen en de ouders erop aan te spreken. In de wijk Kanaleneiland heeft de politie heel wat te stellen met allochtone, vooral Marokkaanse, jongeren. We hoorden vanuit de wijk wat er zoal wordt ondernomen om de veiligheid te vergroten. Iedereen is het erover eens dat een verstandig beleid zowel gericht is op het bieden van kansen als op het scherp bewaken van grenzen, een lik-op-stukbeleid bij misdrijven. Een kwetsbare plek lijkt mij niettemin dat het in de praktijk niet meevalt op auto-inbraken en dergelijke met zodanige straffen te reageren, dat de jongeren er echt van onder de indruk zijn. Het gevaar is dan juist dat het ‘opgepakt zijn’ statusverhogend werkt. Daar wil ik nadrukkelijk ook op terugkomen bij de begrotingsbehandeling van Wonen, Wijken en integratie.

’s Avonds woonde ik in Rhenen nog een bijeenkomst bij die in het teken stond van de toekomst van de stad. De burgemeester van Rhenen maakte duidelijk dat we de problemen niet alleen bij de allochtone jongeren moeten zoeken. Vooral rond oud- en nieuw gaat er heel wat mis. Ook daar mogen we niet aan wennen. Zeker als er daarbij ook nog eens gezagsdragers bedreigd worden of nog erger worden bejegend, moet dat reden zijn voor stevig en overtuigend optreden.