Lekken in de beveiliging

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op donderdag 30 oktober 2008.

Vanmorgen is het er toch van gekomen. Een debat over een smeuiige televisie-uitzending waarin werd getoond dat een journalist ongestoord over een kazerneterrein kon rondstruinen. Meer dan dat: hij kon er overnachten, had toegang tot gevechtsvliegtuigen en kon met een legertruck het terrein verlaten. SP en Groen Links hadden de Kamer onlangs nog van het herfstreces willen terugroepen om daar onmiddellijk een debat over te hebben. Een meerderheid, waar ik me toen vanuit Indonesië ook bij heb aangesloten, vond dat overdreven, maar wilde er wel snel een debat over met de minister van Defensie.

Het is natuurlijk zeer verontrustend dat iemand zo gemakkelijk illegaal op een defensieterrein kon komen. Zeker als je je voorstelt dat het in dit geval geen journalist, maar een terrorist was. De beveiliging van zulke terrein moet op en top in orde zijn.

Minister van Middelkoop heeft vanmorgen aangegeven dat hij grondig onderzoekt wat er mis is gegaan, en maatregelen zal treffen om herhaling te voorkomen. Beveiligingsregels zijn er genoeg, zo bleek, maar ze moeten ook nageleefd worden. Daar zit nu nog de zwakke plek.

Zelf heb ik samen met een paar andere collega’s nog gesuggereerd dat Defensie zelf ook mensen inschakelt als ‘mystery guests’ om de beveiliging te checken. Dat lijkt me beter dan af te wachten of journalisten op zoek naar een sensationele uitzending het systeem gaan testen.