Veilig moederschap

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op woensdag 29 oktober 2008.

Vanmorgen heb ik een gesprek gehad ter voorbereiding van een conferentie die binnenkort in Den Haag wordt gehouden. PvdA-kamerlid Gill’’ard heeft een tijd geleden voorgesteld een internationale conferentie te organiseren over ‘veilig moederschap’. Ik heb haar daarin graag gesteund.

Het heeft bij een bezoek aan Ethiopië in het begin van dit jaar op mij een grote indruk gemaakt dat vele duizenden vrouwen daar jaarlijks in het kraambed overlijden. En daar niet alleen. Vorig jaar zijn er wereldwijd nog steeds meer dan 500 duizend vrouwen gestorven aan complicaties tijdens zwangerschap en geboorte.

De internationale gemeenschap heeft afgesproken dat men zich ervoor zal inzetten dat het aantal vrouwen dat overlijdt in het kraambed D.V. in 2015 met 75% zal zijn gedaald ten opzichte van 1990.

Dat is een enorme opgave. We zijn daar nog ver vandaan. Het is goed dat alle krachten gebundeld worden om te bezien welke stappen gemaakt kunnen worden. Overheden, maatschappelijke organisaties, maar ook bedrijven. Een mooi voorbeeld van een stap vooruit kwam vanuit de farmaceutische industrie. Er waren belangrijke medicijnen op de markt, die echter wel gekoeld bewaard moeten worden. In warme ontwikkelingslanden is dat vaak een probleem. Het bleek dat het relatief eenvoudig was om de samenstelling van de medicijnen zo aan te passen dat ze ook buiten de koeling goed houdbaar zijn!