Manhunt 2

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op dinsdag 28 oktober 2008.

Vanmorgen las ik in de krant dat het uiterst gewelddadige computerspel Manhunt 2 deze week toch op de markt komt. De speler moet als ontsnapte ter dood veroordeelde op gruwelijke en sadistische wijze tegenstanders verminken en vermoorden. Welke zieke geest krijgt zulke afschuwelijke wansmakelijke spelletjes verzonnen? Het is helaas een trend dat dit soort spelen steeds gruwelijker en levensechter worden.

Ik maak mij zorgen over de schadelijke effecten van dit soort gewelddadige spelletjes. De schadelijke invloed wordt onderschat, zo hebben ook deskundigen gewaarschuwd. Vorig jaar heb ik bij de Justitiebegroting een motie ingediend, waarin staat dat het ongewenst is dat extreem gewelddadige spelletjes in Nederland niet kunnen worden tegengehouden. In andere landen, zoals Duitsland, kan dat wel. Een kamermeerderheid steunde mijn motie die het kabinet vraagt naar mogelijkheden om de Nederlandse wetgeving in vergelijkbare zin aan te scherpen.

De minister van Justitie heeft enige tijd terug aangegeven dat het kabinet zich hierover buigt en het laatste kwartaal van dit jaar met resultaat naar buiten komt. Binnenkort wordt de Justitiebegroting voor 2009 behandeld. Een goede gelegenheid om weer eens te vragen hoe ver het er nu mee staat. Het is hard nodig dat het kabinet zich stevig inzet om de toenemende invloed van een gewelddadige beeldcultuur terug te dringen.