Rondetafelgesprek weeskinderen

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op donderdag 23 oktober 2008.

Vanmiddag is door de Kamercommissie Buitenlandse Zaken een rondetafelgesprek gehouden over de positie van weeskinderen in ontwikkelingslanden. Dit was een uitvloeisel van een motie die ik vorig jaar bij de begrotingsbehandeling Buitenlandse Zaken heb ingediend en door de Kamer is aangenomen. Daarin werd de regering gevraagd om te bezien hoe de zorg voor weeskinderen versterkt kan worden. Daarover hebben we vervolgens een brief gehad van de ministers Verhagen en Koenders. Vandaag hebben we een aantal organisaties, zoals bijvoorbeeld WIO, Unicef, en de christelijke organisaties die verenigd zijn in Prisma gevraagd daarover hun mening te geven.

Het was een interessant gesprek. De problemen komen weer eens scherp op het netvlies. Miljoenen kinderen zijn er die tijdelijk of permanent niet door hun ouders kunnen worden opgevoed. Veel van die kinderen zitten in tehuizen of leven op straat. Gehandicapte kinderen zonder ouders zijn nog weer extra kwetsbaar.

Gelukkig gebeurt er al wel het nodige om meer zorg te bieden aan kwetsbare kinderen. Maar er is nog genoeg te doen, zo bleek vanmiddag wel weer! Het ontbreekt nog te vaak aan een samenhangende aanpak, we moeten nog meer inzetten op kinderen opvangen in gezinsverband.. Een goede voorbereiding voor de begrotingsbehandeling Buitenlandse zaken!