Zweren bij Allah en ontpoldering

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op dinsdag 21 oktober 2008.

Vanmorgen vroeg ben ik vanuit Indonesië weer veilig op Nederlandse bodem geland. Precies op tijd om thuis de kinderen nog even naar school te brengen en vervolgens in Den Haag aan te schuiven bij ons fractieberaad.

De hectiek van de ‘Kamerdagen’ is vaak niet alleen dat er diverse debatten gevoerd moeten worden. Er zijn altijd nog weer onverwachte kwesties die om een standpunt of om een actie vragen. Zo heb ik vandaag nog schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van een protocol van het politiekorps Hollands Midden, waarin voor politie-agenten wordt voorzien in een islamitische wijze van eedsaflegging, met de hand op de koran. Dat is een stap in de verkeerde richting, een officiële erkenning van Allah die niet past in onze christelijke staatsrechtelijke traditie.

In het nieuws kwam vandaag ook dat de commissie-Nijpels geen overtuigende alternatieven heeft gevonden voor het onder water zetten van de Hertogin Hedwigepolder in Zeeland. Zal nu toch gaan gebeuren waar geen politiek en maatschappelijk draagvlak voor is? Wat mij betreft niet. Het is en blijft politiek onverteerbaar dat hier bijzonder fraaie en vruchtbare landbouwgrond wordt prijsgegeven voor ‘natuurherstel’!