Petitie uit Papua

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op woensdag 15 oktober 2008.
Petitie uit Papua
Bron: Blog Kees van der Staaij

Heel veel gesprekken in Jakarta vandaag! Dat is waardevol om een goede indruk te krijgen van wat er hier allemaal speelt. Maar af en toe heb je het dan wel even wat moeilijker om geconcentreerd te blijven. Dat komt ook doordat de nachten nogal kort zijn. Het is hier vijf uur later dan in Nederland. Daardoor heb ik ’s avonds niet echt haast om te gaan slapen. Maar ’s morgens is het dan wel weer vroeg dag!

We begonnen deze woensdag bij de verkiezingscommissie. Deze organisatie heeft een belangrijke rol in de organisatie van zowel de parlementaire als de presidentiële verkiezingen die voor volgend jaar op de agenda staan. Dat betekent in een eilandenrijk als Indonesië ook een hoop praktisch geregel!

Ons werd nog gevraagd of de coalities in Nederland voor of na de verkiezingen beklonken worden. Dat is een begrijpelijke vraag, omdat in Indonesië de vicepresident en de president (die afkomstig zijn van verschillende partijen) al aangegeven hebben met elkaar verder te willen regeren na de verkiezingen van 2009.

Boeiend vond ik ook de ontmoeting met de anti-corruptiecommissie. Nederland levert terecht stevige steun aan de inzet voor goed bestuur en de bestrijding van steekpenningen en andere vormen van corruptie. Helaas zijn de corruptiepraktijken wijdverbreid. De anti-corruptiecommissie heeft vergaande bevoegdheden en kan echt een vuist maken tegen corruptie. Daar kunnen de zeven kamerleden, twee ministers en vijf gouverneurs die de afgelopen jaren zijn aangepakt, over meepraten!

In het Indonesische parlementsgebouw hebben we natuurlijk de grote vergaderzaal even bezichtigd. Daar ontmoetten we de kamerleden die hier de commissie buitenlandse zaken vormen. Wij hebben daarbij onze bezorgdheid uitgesproken over de situatie op Papua. Voor ons als SGP al jaren lang een speciaal aandachtsgebied.

De ontwikkeling, de bestrijding van armoede gaat daar langzamer dan in andere gebieden. Van de speciale autonomiewet die tot stand is gebracht, is nog te weinig terecht gekomen. Het uitrollen van de vlag van Papua kan bijvoorbeeld nog steeds op zware straffen komen te staan. Zorgwekkend zijn ook de spanningen tussen moslims en christenen op Papua.

Een aantal inwoners van Papua hebben ons vanmiddag nog een petitie aangeboden waarin zij actie vragen, om werkelijke vooruitgang te krijgen!