Vroeg op Stap

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op donderdag 9 oktober 2008.

Vanmiddag werd in de Tweede Kamer gesproken over het initiatief ‘Vroeg op Stap’. Twee Friese moeders hebben zich sterk gemaakt voor een vervroeging van de sluitingstijden van de horeca. Zij hebben er terecht de vinger bij gelegd dat het toch echt niet normaal is dat heel veel jongeren om 1 uur ‘s nachts of later beginnen te stappen, en dit voortduurt tot in de vroege ochtend. Zij zouden graag zien dat er een landelijke uiterlijke sluitingstijd komt. De twee moeders uit Siegerswoude hebben veel steunbetuigingen voor hun actie gekregen.

Als SGP-fractie hebben wij van harte steun uitgesproken voor het idee om landelijk een uiterlijke sluitingstijd vast te leggen. Dat hoeft niet te betekenen, dat overal alles op eenzelfde moment moet sluiten. Maar wel, dat er landelijk een eindtijd wordt gesteld, waarbinnen de gemeentes nadere keuzes kunnen maken.

Het kabinet, in dit debat vertegenwoordigd door de ministers Rouvoet en Ter Horst, willen daar jammer genoeg niet aan. Zij laten de hete aardappel van de sluitingstijd op het bordje van de gemeenten liggen. Wel wil het kabinet het mogelijk maken dat gemeenten die dat willen, toegangsleeftijden kunnen koppelen aan de sluitingstijden. Het is sympathiek dat gemeenten meer mogelijkheden voor maatwerk krijgen, maar spijtig dat het zo vrijblijvend is.