Zilveren ambtsjubileum

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op dinsdag 7 oktober 2008.

Vanmiddag wasik te gast bij een bijzondere zitting van de Eerste Kamer. Er werd stilgestaan bij een uitzonderlijk zilveren jubileum. Prof. Schuurman, de fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Eerste Kamer, is 25 jaar lang senator. De Voorzitter van de Eerste Kamer en de premier hielden een hartelijke toespraak. Zij tekenden hem als een senator die niet wil meezingen in het koor dat de waan van de dag bezingt. Vanuit zijn principiële overtuiging heeft hij met passie en openheid de jaren door op een groot aantal terreinen een waardevolle bijdrage geleverd.

Graag heb ik prof. Schuurman tijdens de aansluitende receptie van harte gelukgewenst met dit zilveren ambtsjubileum. Niet alleen als collega-parlementariër uit de andere Kamer, maat ook vanuit een duidelijke geestverwantschap. Zijn cultuurkritische houding tegenover het beheersingsdenken dat de moderne techniek kenmerkt, is ook vormend geweest voor velen uit de SGP-achterban.

In het voorwoord op een bundeling van zijn eerste kamerredes (Met open vizier, 1988), sprak Schuurman de hoop uit dat christenen zich mindere zullen aanpassen aan wat gangbaar is, maar hun geluid in de politiek meer overeenkomstig de bijbelse normen zullen laten horen. “Constructieve politiek en profetische houding gaan dan samen.” Een waar woord!