Brandbrief Uruzgan

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op dinsdag 30 september 2008.

De media staan op het moment bol van de berichten over de financiële crisis en de doorwerking daarvan op de Nederlandse banken en onze economie. Minister-president Balkenende en de minister van Financiën legden hierover vanmiddag een verklaring af, gevolgd door een debat met de fractievoorzitters. Terecht is aangedrongen op een gemeenschappelijke inzet om de stabiliteit op de financiële markten terug te brengen.

Bij het mondelinge vragenuur heb ik vanmiddag vragen gesteld aan de minister van Defensie over Uruzgan. Afgelopen vrijdag kwam er een brandbrief naar buiten van enkele Nederlandse commandanten die actief zijn in deze Afghaanse provincie. Zij maakten zich zorgen over gebrek aan reserve-onderdelen en andere tekortkomingen in het materieel.

Ik heb vanmiddag beklemtoond dat er geen twijfel over mag bestaan dat de militairen op hun gevaarvolle missie over de best mogelijke spullen kunnen beschikken. Probleem blijft naar mijn mening dat er in het verleden simpelweg teveel is bezuinigd op Defensie. Minister van Middelkoop gaf aan dat de problemen worden onderkend en dat er hard wordt gewerkt om tot een oplossing te komen. We houden de vinger aan de pols!