Spoeddebat Gouda

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op vrijdag 26 september 2008.

Het was een echte spoeddebatten-dag gisteren. ’s Avonds was er nog het ‘spoeddebat Gouda’. Nu zijn wij de gemeenteraad van Gouda niet, dus gelukkig heeft het debat een breder bereik gekregen. Het kabinet stuurde voorafgaand aan het debat een brief over de toenemende problematiek met Marokkaans-Nederlandse jongeren in allerlei plaatsen, waaronder ook Ede en Nijmegen. Uitschelden, treiteren, bushokjes vernielen, intimiderend rondhangen; het is een kwelling voor talloze burgers.

Ik heb in het debat naar voren gebracht dat we in de afgelopen jaren al heel wat kabinetsbrieven over dit onderwerp hebben gekregen. Je wordt er zo langzamerhand was analysemoe van. Het wordt hoog tijd dat er zichtbare, overtuigende resultaten zichtbaar worden. Een duidelijke, landelijke trendbreuk.

Wij zijn als fractie op werkbezoek geweest in Gouda -- voor de incidenten overigens -- in Ede en in andere plaatsen. Tijdens die werkbezoeken hoorden wij van allerlei kanten, waaronder van Marokkaanse moeders, dat het optreden van de overheid vaak als te slap wordt ervaren en dat er te weinig gezag wordt getoond. De raddraaiers worden soms wel in de kraag gegrepen, maar zij kunnen al na korte tijd gewoon weer verder. In theorie hebben wij snelrecht en lik-op-stukbeleid. Het ziet er op papier prachtig uit, maar in de praktijk zien wij er te weinig van. Dat is slecht voor de daders en dat is slecht voor de slachtoffers.

In mijn korte spreektijd heb ik hierop de nadruk gelegd. Niet omdat dat het enige is wat nodig is. Maar wel omdat wij in de praktijk vooral de zwakke plek zien in het tijdig, consequent en overtuigend gezag tonen, in het duidelijk maken dat overlast en misdaad onder geen beding worden getolereerd.

Laat er daarom in de praktijk zichtbaar en merkbaar worden opgetreden tegen die harde kern! Bij die harde kern helpen geen dialogen en pedagogen. Daar moet gezaghebbend worden opgetreden, daar moeten grenzen worden gesteld. Wij moeten nergens wijken voor straatterreur. Als bussen dreigen uit te vallen en hulpverleners niet meer op pad durven, moeten onmiddellijk alle alarmbellen gaan rinkelen. En als er ergens succes wordt bereikt, houd het dan ook vast! Waarom is er een politiewijkbureau in Gouda gesloten? Waarom wordt er weer door dit kabinet bezuinigd op de politie? Het blauw moet terug in de wijk.

Het gaat niet alleen om Gouda, het gaat niet alleen om Marokkaanse jongeren. Het gaat uiteindelijk om het niet zwichten voor straatterreur en om herstel van gezag.