Huizinga en Van Middelkoop onder vuur

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op donderdag 25 september 2008.

Vandaag waren er twee spoedoverleggen waarbij bewindslieden van Christen-Unie-huize onder oppositioneel vuur werden genomen.

Staatssecretaris Huizinga werd stevig aan de tand gevoeld over het weglopen van de consumentenorganisaties uit het overleg over de ov-chipkaart. VVD en PVV hebben uiteindelijk een motie ingediend om de minister in plaats van de staatssecretaris verantwoordelijk te maken voor dit onderwerp. Wij hebben als SGP die motie niet gesteund. Je kunt niet alles wat er in dit ingewikkelde traject misgaat, afdoen als een tekortschietende regierol van de staatssecretaris.

Met minister van Middelkoop is vanmiddag een overleg geweest over een uitvoerig interview in Vrij Nederland. Dat interview heeft nogal de nodig ophef veroorzaakt. Inderdaad waren er opmerkingen in dit overigens zeer lezenswaardige interview bij, die wel wat handiger hadden gekund. De verwoording van zijn vroegere moeite met ‘gezag’ en zijn vreugde over het niet hoeven vervullen van de militaire dienstplicht, kunnen gemakkelijk tot verkeerde beelden aanleiding geven. Of in ieder geval onnodig munitie aanreiken aan de oppositie!

Maar ik vond dat de brief die Van Middelkoop hierover gisterenavond aan de Kamer hierover had gestuurd, meer dan voldoende was om elk misverstand de pas af te snijden. Ik heb dan ook vooral de minister verdedigd tegenover doorgeslagen en overdreven kritiek van oppositiewoordvoerders, zoals D66-er Pechtold en PVV-er Brinkman. Opvallend fel werd ook door deze heren gereageerd op de uitlatingen van Van Middelkoop over de stemmingen destijds over het zogenaamde homohuwelijk. De kampioenen van de vrijheid van meningsuiting laten het nogal eens afweten als het om dit onderwerp gaat! De partij van Wilders maakte het helemaal bont door met een motie te komen waarin wordt aangedrongen op aanwezigheid van militairen in uniform bij de Gay-pride.