Algemene beschouwingen

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op woensdag 17 september 2008.

Algemene beschouwingen. Daar is veel zitvlees voor nodig. Alle fractievoorzitters hebben vandaag weer uitgebreid hun zegje gedaan over de kabinetsplannen. Het kabinet mag vandaag alleen maar luisteren. Pas morgen is de minister-president aan zet om zijn visie te geven.

Het was bepaald geen straf om vandaag lang in de Kamer te zitten. Het is altijd weer interessant om te horen welke toon wordt aangeslagen, welke punten de verschillende partijen eruit pakken. En, vaak nog interessanter, hoe gereageerd wordt op pittige interrupties. En als het even niet boeiend was, had ik gelukkig nog knipselkranten, juridische tijdschriften en kamerstukken bij de hand.

Van der Vlies had in zijn bijdrage dit jaar een pakkend aangrijpingspunt in het begrip ‘vooruitgang’. Vooruit wil iedereen, maar het gaat om koers en kompas. Werkelijke vooruitgang stijgt uit boven de horizon van materieel geluk. Echte vooruitgang is er pas als het kompas van het Woord van God wordt gevolgd!

In onze bijdrage vroeg Van der Vlies het kabinet verder om meer actie in de bestrijding van overmatig drankgebruik, een onderwerp waar we de afgelopen tijd ook met werkbezoeken en congressen veel aandacht aan hebben besteed.

Wat betreft de inkomensposities vinden we dat voorkomen moet worden dat zieken en gehandicapten er op achteruitgaan. Verder is het ongewenst dat tweeverdieners met kinderen er meer op vooruitgaan dan eenverdieners met kinderen. Een goed gezinsbeleid zou tot andere keuzes moeten leiden!