Anti-discriminatie en weeskinderen

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op donderdag 11 september 2008.

Het komt er vaak niet van als lid van een kleine fractie bij de procedurevergaderingen van allerlei kamercommissies aanwezig te zijn. Mijn agenda is meestal al rijk gevuld met inhoudelijke debatten. Ik kom er daarom vaak niet aan toe ook naar procedurevergaderingen te gaan, waar een Kamercommissie de reactie op brieven bespreekt en zich buigt over de werkzaamheden voor de komende tijd.

Vandaag ben ik wel bij twee procedurevergaderingen geweest. Allereerst bij Binnenlandse Zaken waar voor het eerst wordt gesproken over een nieuwe Europese anti-discriminatierichtlijn. Ik heb voorgesteld, bijgevallen door de SP, om als commissie kritische vragen te stellen over de werkelijke noodzaak van nieuwe Europese regels op dit terrein. De Kamercommissie steunde dat.

Ook bij de procedurevergadering Buitenlandse Zaken was er een agendapunt waar ik graag bij wilde zijn. Daar werd namelijk een datum gekozen voor een rondetafelgesprek met een aantal betrokken organisaties over de positie van weeskinderen in ontwikkelingslanden. Gelukkig was er brede steun in de Kamer voor mijn voorstel hier via zo’n rondetafelgesprek ons eens nader in te verdiepen.