Blinde vlekken

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op vrijdag 18 juli 2008.

Deze week heb ik schriftelijke vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken gesteld over de problemen die niet-geregistreerde christenen in Wit-Rusland ervaren. Een partijgenoot met contacten in dit land, attendeerde mij op de juridische procedure die daar tegen een voorganger is ingesteld. De positie van vervolgde christenen is een onderwerp dat mij na aan het hart ligt. In de loop van de tijd heb ik daar in goede samenwerking met leden uit andere fracties heel wat vragen over gesteld. In mijn boekentas voor de vakantie zit daarom ook “Vervolgd om Jezus’wil”, een uitgave onder redactie van drs. P.J. Vergunst, in samenwerking met Open Doors.

Het valt mij steeds weer op dat het onderwerp geloofsvervolging in de seculiere media bijzonder weinig aandacht krijgt. De tijdgeest werkt ook krachtig in op de selectie van het nieuws. Een demonstratie voor homorechten in Wladiwostok is kennelijk belangrijker dan gruwelijkheden die christenen in een land als Eritrea ervaren…

Zo’n recestijd is ook een goede tijd voor bezinning op de vraag of er niet meer schrijnende zaken zijn, die niet of nauwelijks media-aandacht krijgen en daardoor vaak ook politiek niet hoog op de agenda staan. Aad Kamsteeg schreef hierover in het Nederlands Dagblad onlangs een belangwekkend verhaal onder de titel “Blinde vlek voor Molukken en Papoea”. Hij hekelde daarin terecht de geringe belangstelling die Nederlandse media - positieve uitzonderingen daargelaten - aan de dag leggen voor wat er op de Molukken gebeurt, en in Papoea, het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea. De ernstige omstandigheden op Papoea, waar het Indonesische beleid de Papoea’s naar de marge van hun eigen samenleving hebben gedrongen, krijgen niet die aandacht die je zou mogen verwachten. Dat zwijgen is schrijnend.

Zo zullen er vast nog wel meer ‘blinde vlekken’ zijn, onderwerpen die in de media en politiek nauwelijks een rol van betekenis spelen, en veel meer aandacht verdienen. Als u als lezer van dit weblog daarvan nog andere voorbeelden heeft, houd ik mij daarvoor graag aanbevolen!

Stuur uw suggestie naar c.vdstaaij@tweedekamer.nl.