Fantastisch nieuws!

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op donderdag 3 juli 2008.

Fantastisch nieuws! Ik wist gisterenavond niet wat ik hoorde! De zes jaar geleden ontvoerde Colombiaanse presidentskandidate Ingrid Betancourt is vrij na een spectaculaire bevrijdingsactie. Indrukwekkende, ontroerende beelden gingen over de wereld: Betancourt die God dankte voor haar bevrijding en het Colombiaanse leger prees voor hun actie; de vreugde van de kinderen van Ingrid Betancourt in Frankrijk, de immense vreugde onder de bevolking van Colombia, die de narcoterroristen van de FARC meer dan zat is.

Ik moest nog terugdenken aan een ontmoeting met de moeder van Ingrid Betancourt, een paar jaar geleden in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Bij die gelegenheid heb ik haar nog een exemplaar van een in het Nederlands vertaald boek van haar dochter overhandigd. Ingrid was toen al meer dan een jaar gegijzeld. Tegenover onze delegatie van enkele Tweede Kamerleden uitte zij toen nog haar zorg over een mogelijke bevrijdingsactie door het leger. Haar angst voor een bloedbad waarbij haar dochter zou omkomen was begrijpelijk, maar gelukkig is de bevrijdingsactie er zonder bloedvergieten toch wel gekomen.

Vanmiddag was ik in het radio-programma standpunt.nl te gast over de stelling dat de vrijlating van Ingrid Betancourt het einde van de Farc betekent. Ik hoop vurig dat het waar is, maar ik vrees dat de stelling toch wat te optimistisch is. Zeker is waar dat de Farc enorm verzwakt en versnipperd is. Maar zo’n guerilla-organisatie is zomaar niet te verslaan, zeker niet in de ondoordringbare jungle en berggebieden van Colombia. Hopelijk verslapt de aandacht van de wereld voor de ontvoerden in Colombia na de vrijlating van Ingrid Betancourt niet. Er zijn nog honderden andere mensen in Colombia die ontvoerd zijn en in beroerde omstandigheden verkeren. De inzet moet erop gericht zijn hen allen zo snel mogelijk vrij te krijgen!