Crisis bezworen

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op woensdag 2 juli 2008.

De crisis rond de embryoselectie is bezworen. Het kabinet is er afgelopen vrijdag uitgekomen. In het Kamerdebat dat hierover vanmorgen werd gehouden is de nieuwe brief door vrijwel alle partijen omarmd. Sterker nog: alleen de SGP heeft zich vanuit onze Bijbels gefundeerde ‘pro-life’-opvattingen principieel tegen het kabinetscompromis gekeerd. Een nieuwe, en bepaald geen plezierige ervaring is het om bij een gevoelige beslissing op medisch-ethisch terrein zonder politieke bondgenoten te staan.

De positieve houding van partijen als VVD en D66 tegenover het kabinetsbesluit is niet verwonderlijk: met de ‘mitsen’ en ‘maren’ valt voor hen goed te leven. Voor deze partijen telt het resultaat: embyroselectie mag worden verruimd.

Daar zit voor ons precies de pijn. De bestaande praktijk rond embryoselectie ter voorkoming van erfelijke aandoeningen wordt niet ingeperkt, maar juist uitgebreid. Hoe je het wendt of keert, daar komt het in de kern toch op neer. Daar is de beschermwaardigheid van het menselijk leven niet mee gediend.