Vreemde vertoning

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op donderdag 26 juni 2008.

Er waren vandaag interessante wetsvoorstellen aan de orde. Zo ging het onder meer om een voorstel om voortaan wetten langs electronische weg bekend te maken, en niet langer via het Staatsblad. Met dit wetsvoorstel komt ook een einde aan de papieren Staatscourant.

Aan het einde van de dag was het politiek meest gevoelige onderwerp aan de orde: de al dan niet verkleining van het aantal gemeenteraadsleden. Er lag een wetsvoorstel voor, waarin dit oorspronkelijk was opgenomen. In het coalitieakkoord was door toedoen van de ChristenUnie opgenomen dat dit onderdeel geschrapt zou worden. Een goed punt! Het snijden in de aantallen volksvertegenwoordigers is niet goed voor de lokale democratie en treft juist ook kleine fracties het hardst. Bovendien neemt de werkdruk voor gemeenteraden alleen maar toe.

Maar wie schetst onze verbazing dat het kabinet onlangs een brief aan de Kamer stuurde dat ze met de Vereniging Nederlandse Gemeenten toch aan het praten was over een vermindering van het aantal raadsleden. Dat zou namelijk nogal wat geld opleveren. Het kabinet stelde zich bij monde van staatssecretaris Bijleveld vandaag ook halfslachtig op. Een voorstel van de VVD om gewoon door te gaan met de oude plannen om de gemeenteraden te verkleinen, werd nota bene niet afgeraden, al is het evident in strijd met het regeerakkoord! Gelukkig hielden de coalitiewoordvoerders in de Tweede Kamer, anders dan het kabinet, wel voet bij stuk. Daarmee is gelukkig de verkleining van de gemeenteraden alsnog van de baan. Dat is een mooi resultaat. Maar de gang van zaken blijft wel een vreemde vertoning. Alle mooie woorden in een regeerakkoord ten spijt: als je even niet oplet, wordt de kaas van je brood gegeten!