Gewoon doorgaan?

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op dinsdag 17 juni 2008.

De SGP is nogal bescheiden in het indienen van vragen voor het mondelinge vragenuur dat elke dinsdagmiddag word gehouden. Maar vanmiddag was er reden om onze minister-president opheldering te vragen over zijn inzet in Europa.

Europa moet de uitslag van het Ierse referendum serieus nemen, betoogde ik vanmiddag.

Ierland heeft een helder ‘nee’ laten horen tegen het Hervormingsverdrag, dat opvallend veel gelijkenis vertoont met de eerder ook in Nederland en Frankrijk verworpen Europese Grondwet.

Minister-president Balkenende wekte vanmiddag niet het vertrouwen dat hij het Ierse “no” erg serieus neemt. Hij beklemtoonde dat het proces van goedkeuring van het verdrag in Nederland en de andere lidstaten, ‘gewoon’ door moet gaan. Dat is vreemd. Voor een nieuw verdrag zijn toch echt de handtekeningen van alle lidstaten nodig?

Het argument dat Europa al heel goed naar de burger heeft geluisterd na het verwerpen van de Europese Grondwet, is niet erg overtuigend. Zo’n redenering doet een beetje denken aan een scholier die herexamen moet doen, en het niet kan accepteren dat hij opnieuw een onvoldoende kan krijgen….