Ole!, Ole!, Ole!

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op vrijdag 13 juni 2008.
Ole!, Ole!, Ole!
Bron: Blog Kees van der Staaij

Bescherming van het leven gaat over meer dan over de bekende thema’s abortus en euthanasie. Zeker, ook in de wetgeving en de praktijk rond deze onderwerpen kunnen en mogen we beslist niet berusten. Maar daarnaast zijn er ook andere fronten. Denk aan de verkeersveiligheid. Ongelooflijk om in kleine berichtjes na het weekend te zien hoeveel slachtoffers er in het verkeer vallen, niet zelden ook onder invloed van drank en/of drugs.

Nog minder in het oog springend, maar wel van groot belang, vind ik ook de discussie over luchtkwaliteit. Er is veel aandacht en ergernis over afgeblazen bouwprojecten of wegaanleg die niet door kunnen gaan wegens strenge Europese normen over luchtkwaliteit. Ondertussen zou je bijna vergeten dat uit allerlei onderzoeken steeds duidelijker naar voren komt dat het slechts voor de gezondheid is om dicht bij de snelweg wonen of pal langs een zeer drukke weg op school te zitten. Daarom heb ik gisterenavond in een debat met milieuminister Cramer mij ook sterk gemaakt voor duidelijke regels voor zogenaamde ‘gevoelige’ bestemmingen langs drukke wegen.

Vandaag zit ik met spanning te wachten op een belangrijke uitslag. Nee, dat heeft niets met voetbal te maken. Als het daar om gaat, heb ik voor vanavond nog een goede uitgaanstip. Op het Plein in Den Haag is er een restaurant met een zeer aansprekend reclamebord buiten: “Olé, Olé, Olé! Wij doen dus niet mee!! Bij ons kunt u ongestoord tijdens alle voetbalwedstrijden zonder voetbalgekte in alle rust borrelen, dineren en converseren.”

Bravo!

De spannende uitslag, die ik wel bedoel, is die van het referendum in Ierland. Gisteren is daar een volksraadpleging gehouden over het nieuwe Europese Verdrag van Lissabon. Vandaag wordt als het goed is de uitslag bekend. De regering heeft de bevolking ernstig opgeroepen om ‘ja’ te zeggen. Alle zegeningen van de verworpen Europese Grondwet zijn behouden, volgens de Ierse regering. Ik ben heel benieuwd wat de Ieren er van vinden! Ik hoop stilletjes dat het 'nee-kamp' wint. Inderdaad, dat heeft wel met vaderlandsliefde te maken. De Europese Unie krijgt met dit Verdrag namelijk nog meer trekken van een staat - een president van de Europese Raad is daarvan het duidelijkste voorbeeld.