Stop de verhoging van dieselaccijns!

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op donderdag 12 juni 2008.

Vanmiddag een spoeddebat gehad over de CAO-conflicten in het streekvervoer en de ergerniswekkende stakingen die daarmee zijn verbonden. De politiek is geen partij bij de onderhandelingen in het streekvervoer. Dat zijn de werkgevers, de vervoerbedrijven, en de werknemers. Toch is het goed dat we dit debat voerden. Er zijn door het Rijk namelijk wel allerlei regels gesteld en bezuinigingen doorgevoerd. Daardoor is de ruimte voor vruchtbare CAO-onderhandelingen onder druk gezet.

Ik was dan ook tevreden met de uitkomst van het debat. Staatssecretaris Huizinga en minister Bos zegden toe dat zij met de provincies aan tafel zullen gaan om te kijken hoe zij een ‘financieel gebaar’ kunnen maken om de vastgelopen onderhandelingen weer vlot te trekken.

Bij de stemmingen na dit debat hebben wij ook een VVD-motie gesteund om de aangekondigde verhoging van dieselaccijns per 1 juli aanstaande terug te draaien. Allerlei burgers en beroepsgroepen hebben de laatste tijd al te maken met gigantisch gestegen dieselprijzen. Dan is het niet te verkopen als daar bovenop nog eens een extra heffing komt van 3 cent per liter. Helaas werd deze motie verworpen - de linkse oppositie en de regeringspartijen stemden tegen.