Olympische Spelen

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op woensdag 11 juni 2008.

Vanmorgen een overleg over China. Niet alleen de minister van Buitenlandse Zaken was namens de regering aanwezig. Ook de staatssecretaris van Economische Zaken, Heemskerk, en de staatssecretaris van Sport, Bussemaker, waren er bij. Niet voor niets: China is een economische wereldmacht. De economische banden met China zijn sterk. En wat de sport betreft: dat de Olympische Spelen deze zomer in China worden gehouden, zal weinigen ontgaan zijn.

Ook vandaag was een belangrijk discussiepunt of de minister-president en de staatssecretaris van Sport nu wel of niet aanwezig moeten zijn bij de openingsceremonie van de Spelen. Namens de SGP heb ik bepleit er niet naar toe te gaan. Het is ongepast om daar een feestelijke ceremonie bij te wonen, terwijl de rechten van vele duizenden Chinezen met voeten getreden worden. Er is niet veel uitgekomen van de verwachting dat de komst van de Olympische spelen China zou brengen tot een royaler omspringen met fundamentele rechten. Integendeel, de Chinese overheid voert bij het naderen van de Olympische Spelen in Peking een bewust beleid om huisgemeenten aan te pakken en de vrijheid voor christenen in te perken! Reden genoeg voor een boycot van de openingsceremonie, zou ik denken... Het kabinet denkt er helaas anders over...

Vanavond staat een ontspannen activiteit op het programma: in Echteld aanwezig zijn op de huwelijksreceptie van onze beleidsmedewerker Geerlof de Jong en zijn kersverse echtgenote Marga van den Brink!