Geen 'ge-benchmark'

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op maandag 2 juni 2008.

Maandag is geen reguliere vergaderdag voor de Kamer als geheel. Wel worden er door Kamercommissies dan regelmatig debatten gevoerd over beleidsnota’s of wetten, een zogeheten nota-overleg of wetgevingsoverleg.

Vandaag hebben we met milieuminister Cramer gedebatteerd over de nieuwe Drinkwaterwet. Niet heel spannend, maar wel heel belangrijk. Wij vinden het in Nederland al gauw normaal om voldoende drinkwater van uitstekende kwaliteit te hebben. In talloze landen is dat heel anders. Reden genoeg om ook vanuit de politiek te zorgen voor toereikende regels.

Nogal wat aandacht ging vandaag uit naar de tarieven. Het luistert nauw hoe wordt geregeld welke winst de publieke waterleidingbedrijven mogen maken. Het is niet de bedoeling dat de watertarieven een verkapte belastingheffing zijn. Wij hebben zelf, net als diverse andere fracties, voorstellen gedaan om de winst op water aan banden te leggen.

Het wetsvoorstel voorziet ook in een verplichte prestatievergelijking tussen waterleidingbedrijven. Ik steun niet alleen de zaak waar het hier om gaat, maar heb tijdens het debat ook naar voren gebracht dat we met ‘prestatievergelijking’ een prima Nederlands alternatief hebben voor het veelgebruikte ‘benchmark’! Laten we vooral de Nederlandse taal blijven gebruiken en niet onnodig uitwijken naar Engelse termen!