Struisvogelpolitiek

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op donderdag 29 mei 2008.

Gisterenmiddag om 17.09 uur kwamen in mijn mailbox de antwoorden van het kabinet binnen op de vragen die op 15 april onder meer door onze fractie waren gesteld over de gewetensbezwaarde trouwambtenaren. Op die dag kwam een uitspraak en een advies van de Commissie Gelijke Behandeling naar buiten, die in feite neerkwamen op een beroepsverbod voor ambtenaren met gewetensbezwaren tegen een zogenaamd homohuwelijk. Tijd voor het kabinet om in actie te komen, zou je zeggen.

Vanzelfsprekend was ik zeer benieuwd naar de inhoud van de antwoorden die de minister van Binnenlandse Zaken gisteren gaf. Het was geen lange tekst. We stelden al snel vast dat die beantwoording onbevredigend was, eerlijk gezegd in de categorie ‘struisvogelpolitiek’ thuishoort. Het kabinet herhaalde eenvoudigweg de eigen eerdere teksten over de gewetensbezwaarde ambtenaar. Voor een dringend beroep op de gemeente om de gewetensbezwaarde ambtenaar ruimte te gunnen, werd echter niet gekozen. Laat staan voor een wettelijke voorziening om de rechtszekerheid van de vogelvrije gewetensbezwaarde ambtenaar te waarborgen. Dat is onbevredigend voor de ambtenaar die nu wel door de gemeente is geweigerd en door de Commissie Gelijke Behandeling in het ongelijk is gesteld.

Was het kabinet ook niet tevreden met het eigen antwoord? Is er alweer iets misgegaan in de communicatie, net als kort geleden een justitiebrief over godslastering te vroeg naar de Kamer was gestuurd? Hoe het ook zij, om 17.53 uur werd de beantwoording ijlings teruggenomen, en werd een nieuwe versie in het vooruitzicht gesteld. Ik zie uit naar de goede versie!

Naschrift donderdagavond 19:55 uur: Inmiddels is de definitieve tekst toegezonden. Die tekst is inhoudelijk niet wezenlijk aangepast. Mijn kritiek blijft dan ook staan.