Vuurwerk rond straaljagers

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op woensdag 28 mei 2008.

Ruim vier uur vergaderden we gisterenavond met staatssecretaris De Vries van Defensie over de Joint Strike Fighter, het gevechtsvliegtuig dat kandidaat is om de opvolger te worden van de huidige F16. Het kabinet vroeg de Kamer om groen licht om mee te doen aan de testfase van de JSF.

Vanmorgen is het debat in de plenaire zaal met een aantal moties afgerond. Het is terecht dat de Kamer hier uitvoerig de tijd voor heeft genomen. Het gaat om een enorm project. Het budget dat is uitgetrokken voor de toekomstige aanschaf van 85 toestellen is maar liefst 5,5 miljard Euro. Als SGP kunnen wij instemmen met het ingaan van de testfase. Het is niet alleen in het belang van onze defensie, maar ook van onze economie. De Nederlandse betrokkenheid bij het ontwikkelingstraject van dit Amerikaanse gevechtsvliegtuig heeft de Nederlandse industrie een flinke orderportefeuille opgeleverd.

Op voorhand leek dit debat over de JSF niet heel spannend uit te pakken - in het regeerakkoord hadden de coalitiepartijen al vastgelegd dat zij deelname aan de testfase steunen. De PvdA gaf zich echter niet zomaar gewonnen. Dat gaf nogal wat politiek vuurwerk. Ze staan niet zo positief tegenover veel geld voor Defensie en evenmin tegenover Amerika. Staatssecretaris Jack de Vries werd door de PvdA even wantrouwend bejegend als de JSF. Al met al even geen vrolijke coalitiegezichten vandaag.