Gezinsdag!

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op zaterdag 24 mei 2008.
Gezinsdag!
Bron: Blog Kees van der Staaij

We kunnen opnieuw terugkijken op een buitengewoon boeiend werkbezoek. De laatste tijd hebben we als fractieteam regelmatig een vrijdag besteed aan een 'speerpunt' van onze politieke inzet. Zo zijn we onder andere op pad geweest rond de thema's alcoholproblematiek, plattelandsbeleid, islam en integratie. Gisteren stond ons werkbezoek in het teken van het gezinsbeleid.

We zijn in de Koningin Wilhelminaschool in Hendrik-Ido-Ambacht gestart met een gesprek met een groot aantal ouders. Het was een aangename verrassing dat zoveel moeders en ook enkele vaders gehoor hadden gegeven aan onze uitnodiging om met deze 'ervaringsdeskundigen bij uitstek' eens in van gedachten te wisselen over het gezin en het gezinsbeleid. Helder kwam naar voren dat de algemene maatschappelijke en politieke waardering voor de zorg en opvoeding voor kinderen tekortschiet. Helaas voedt ook het kabinetsbeleid de druk op beide ouders om de arbeidsmarkt op te gaan. Er leefde bij deze ouders brede steun voor onze wens voor een royaal kindgebonden budget, in plaats van de huidige bakken geld voor de kinderopvang.

We vervolgden ons werkbezoek in Dordrecht bij het Bureau Jeugdzorg. We kregen een indringende en boeiende presentatie over het werk van gezinsvoogden bij de ondersteuning van gezinnen. Onvoorstelbaar wat daar allemaal bij komt kijken. Aangrijpende filmbeelden maakten dat meer duidelijk dan met woorden gezegd kon worden!

In een zonovergoten Dordrecht eindigden we in de consistorie van de Augustijnenkerk met een boeiend rondetafelgesprek over echtscheiding en gezin. Vanuit allerlei invalshoeken, zoals hulpverleners, scheidingsbemiddelaars, advocaten, werden ervaringen en opvattingen op tafel gelegd. Het sterkt mij in de overtuiging dat er nog veel meer kan en moet worden ingezet op het versterken van huwelijken en het voorkomen van echtscheiding. Een breed en laagdrempelig aanbod van preventie-activiteiten is hard nodig, varierend van bijvoorbeeld huwelijkscatechisatie tot professionele relatietherapie. Juist ook vanuit het belang van de kinderen die vaak ernstig lijden onder slechte huwelijken en echtscheidingen is het onze volle aandacht waard!