Stevige mix

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op donderdag 22 mei 2008.

Een pittig en uitgebreid debat is het geworden. Minister-president Balkenende en vice-premier Bos kunnen vandaag bij het ‘Verantwoordingsdebat’ voorlopig rustig toezien hoe de fractievoorzitters elkaar langdurig bezighouden met vinnige interrupties. Je kunt er veel van zeggen, maar saai is het in ieder geval niet!

Af en toe schuif ik in de plenaire zaal even naast onze woordvoerder Van der Vlies aan. Daarnaast neem ik de gelegenheid te baat voor gesprekken waarvoor anders door de overvloed aan debatten weinig ruimte voor is. Zo heb ik een interessante ontmoeting met een delegatie Colombianen, die een platform van sociale organisaties hebben opgericht. Tijdens de lunch spreken we met vertegenwoordigers van christelijke ontwikkelingsorganisaties, verenigd in Prisma, over de aidsproblematiek, en de schrijnende positie van de talloze aidswezen.

Aan het einde van de middag vervang ik Van der Vlies bij een debat over de alcoholproblematiek. Het kabinet geeft een goede analyse en benoemt de ernstige schade van overmatig alcoholgebruik glashelder. Helaas blijven de oplossingen vaak nogal wat in compromissen steken. Een stevige mix van maatregelen is nodig: reclame inperken, minder verkooppunten, geen stuntprijzen, hogere leeftijdsgrenzen, tegengaan van indrinken!