Werkgroep Ontbrekende Stukken

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op woensdag 21 mei 2008.

Vandaag is het de derde woensdag in mei. In Den Haag wordt al enige jaren geprobeerd daar een bijzondere dag van te maken: de verantwoordingsdag. De regering geeft dan aan wat er in het afgelopen jaar terecht is gekomen van de fraaie plannen die eerder op de derde dinsdag van september, op Prinsjesdag dus, zijn gepresenteerd.

Vanmiddag bood minister Bos van Financiën vanuit een derde-woensdag-koffertje de jaarverslagen van de ministeries aan de Kamer aan. Daarna gaf president Stuiveling van de Algemene Rekenkamer een toelichting op de rapporten van de Algemene Rekenkamer. Daaruit bleek dat veruit het overgrote deel van het belastinggeld volgens de regels is uitgegeven. Een geestige noot in haar verhaal vond ik wel dat als gevolg van de naweeën van eerdere reorganisaties en bezuinigingen, het ministerie van Defensie nog altijd beschikt over een Werkgroep Ontbrekende Stukken.

Het is de bedoeling dat morgen een debat zal worden gehouden over de verantwoording van het kabinet over 2007. Tot nu toe hebben deze verantwoordingsdebatten niet echt inspirerende taferelen opgeleverd. Het verzandde vaak in een nogal technische discussie over allerhande cijfertjes. Ik ben benieuwd of het deze keer wel gaat lukken om het debat een wat interessanter en politieker karakter te geven.