60 jaar Israel

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op woensdag 14 mei 2008.

Vandaag is het zestig jaar geleden dat Ben Goerion de onafhankelijkheidsverklaring uitsprak. De moderne staat Israël werd een feit. Vanmiddag waren we op uitnodiging van de Israelische ambassadeur met heel veel mensen in het Haagse congresgebouw voor een speciaal concert om de 60e onafhankelijkheidsdag van de staat Israël te vieren. We werden vergast op een prachtig concert. Met veel genoegen heb ik de ambassadeur gefeliciteerd met dit jubileum.

Bij de SGP en ook bij mij persoonlijk is er een hartelijke verbondenheid met het volk en de staat van Israël. Wij hechten zeer aan goede betrekkingen met Israël.

Het is een wonder van God dat het joodse volk door de eeuwen heen is blijven voortbestaan. De verstrooiing over de wereld en alle vreselijke vervolgingen waaraan zij hebben blootgestaan, hebben het volk niet doen verdwijnen of laten opgaan in de smeltkroes van de volken.

“Zal de joodse natie uit alle gewesten van de wereld, en van onder alle volkeren van de aardbodem, onder welke zij verstrooid zijn, weer bij elkaar vergaderd worden en in het land Kanaan komen en wonen?” Die vraag stelde de gereformeerde theoloog à Brakel zich in 1700 al in zijn Redelijke Godsdienst. Van zo’n terugkeer waren toen nog geen sporen zichtbaar. Toch antwoordde hij toen reeds met vrijmoedigheid: “Wij geloven, dat het geschieden zal.”

In 1948 werd het werkelijkheid. Het opmerkelijke herstel van de staat Israël heeft diepe indruk gemaakt. Hoevelen hadden het immers voor onmogelijk gehouden dat nog weer een staat Israël gevormd zou worden. Maar het gebeurde!

De herstelde staat Israël heeft vanaf het begin te kampen gehad met een vijandige Arabische wereld, die het op de ondergang van Israël heeft gemunt. Niets is nagelaten in de pogingen om de jonge republiek van de kaart te vegen. Wat een intense vijandschap is niet naar voren gekomen! Tegen deze achtergrond mag er geen onduidelijkheid zijn over onze houding tegenover de staat Israël. Israël heeft recht op veilige grenzen.

Mede met het oog op het welzijn van het joods volk verdienen alle serieuze pogingen om

de spiraal van geweld te doorbreken, onze politieke steun. Zoekend naar stabiliteit en vrede in het Midden-Oosten.