Hogere drempel

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op dinsdag 17 juli 2007.

Vandaag heb ik een initiatiefwetsvoorstel om de Grondwet te wijzigen aangemeld voor parlementaire behandeling. Doel ervan is een hogere drempel te introduceren voor de parlementaire goedkeuring van Europese verdragen. Nadat eerder de Raad van State reageerde op het wetsvoorstel, is het voorstel nu rijp voor behandeling in de Tweede Kamer. Het oorspronkelijke plan voor dit voorstel is van LPF-kamerlid Mat Herben afkomstig. Met het verdwijnen van de LPF uit de Tweede Kamer zet de SGP thans het wetsvoorstel zelfstandig voort.

Op dit moment is voor de goedkeuring van Europese verdragen een gewone parlementaire meerderheid voldoende. Het lijkt mij billijk dat in de toekomst voor de goedkeuring van nieuwe Europese verdragen standaard tweederde meerderheid vereist is. Het belangrijkste argument hiervoor is dat de Europese verdragen vergaande consequenties hebben voor het Nederlandse politieke bestel. Invoering van een hogere drempel is een logische waarborg om te voorkomen dat vergaande overdracht van bevoegdheden aan de EU lichtvaardig zal plaatsvinden. Het hanteren van een drempel van tweederde staat symbool voor de erkenning dat Europese verdragen vanwege hun grote invloed op ons constitutionele bestel alleen met een breed draagvlak in de volksvertegenwoordiging goedgekeurd kunnen worden.

Het wetsvoorstel komt derhalve tegemoet aan de bestaande onvrede over het feit dat thans met een krappe Kamermeerderheid besloten kan worden tot bijvoorbeeld het inperken van de nationale soevereiniteit. Een verschil met referenda is dat hiermee een extra waarborg wordt gegeven binnen de kaders van de vertegenwoordigende democratie.

Reageren? c.vdStaaij@tweedekamer.nl