Europees Parlement: Sancties tegen Rusland in geval van ernstige mensenrechtenschendingen.

Met dank overgenomen van M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, gepubliceerd op dinsdag 23 oktober 2012, 1:17.

Het Europees Parlement zal vandaag de EU-Ministers aanbevelen een gemeenschappelijke EU-lijst op te stellen van de functionarissen die verantwoordelijk zijn voor de dood van Sergej Magnitski en de daaropvolgende doofpotactie bij de Russische Justitie.

Voor deze functionarissen zou een voor de gehele EU geldend visumverbod uitgesproken moeten worden. Eventuele financiële activa die men in de EU bezit, moeten bevroren worden.

Ria Oomen-Ruijten: "De arrestatie van Sergej Magnitski, de omstandigheden waaronder hij werd vastgehouden en zijn latere overlijden in gevangenschap zijn een goed gedocumenteerd voorbeeld van de manier waarop mensenrechten in Rusland met voeten worden getreden. Wij vinden dat het nu tijd is dat ook de Raad zijn stem verheft en in actie komt om tegen ernstige mensenrechtenschendingen in Rusland een vastberaden standpunt in te nemen, en tegen de daders soortgelijke maatregelen te treffen als alle andere opties zijn uitgeput."

Of de Raad ook daadwerkelijk zal overgaan tot het instellen van de gevraagde maatregelen, blijft de vraag. Ria Oomen-Ruijten: "Bij sommige lidstaten lijkt er weinig enthousiasme te bestaan voor dergelijke sancties. Spijtig is het dat een motie van de Nederlandse Tweede Kamer, unaniem aangenomen in juli 2011, nog steeds niet is uitgevoerd door Minister Rosenthal."