Elsevier Technologiedebat 19 mei 2011: Veiliger kernenergie!

Met dank overgenomen van R.W. (René) Leegte i, gepubliceerd op donderdag 26 mei 2011, 15:49.

Bron: Elsevier: http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Wetenschap/295811/Elsevier-Technologiedebat-19-mei-2011-Veiliger-kernenergie.htm

Op papier is een kerncentrale de veiligste manier om elektriciteit op te wekken. Wat zijn de lessen die we uit Fukushima kunnen trekken? Hoe kunnen kerncentrales in de toekomst nog veiliger worden? Hoe gaan we om met de emoties en angst voor straling?

Technologiedebat kernenergie

Op papier is een kerncentrale de veiligste manier om elektriciteit op te wekken. Veiliger dan steenkool, aardolie, aardgas, waterkracht, windmolens, zonnecellen en biomassa. In de vijftig jaar dat er kerncentrales bestaan, zijn er drie ongelukken geweest: Harrisburg in 1979, Tsjernobyl in 1986 en Fukushima in 2011. Die hebben veel maatschappelijke onrust veroorzaakt. Wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van kernenergie? Welke rol heeft kernenergie in het Nederlandse energiebeleid? Wat zijn de lessen die we uit Fukushima kunnen trekken? Deze vragen stonden centraal tijdens het Elsevier technologiedebat dat op 19 mei 2011 plaatsvond in grand-café De Haagsche Kluis in Den Haag.

 
Elsevier kernenergiedebat (19-05-2011)
Bron: Blog Rene Leegte

Duurzame energiebronnen

Als inleiding op het debat interviewde de wetenschapsjournalist Simon Rozendaal de Delftse hoogleraar Tim van der Hagen. Uit het interview werd onder andere duidelijk dat op dit moment 30% van de elektriciteit in Europa afkomstig is van kerncentrales. Slechts 0,1% komt van de zon. Het kost nog veel tijd, geld en inspanning om de bijdrage van zonne-energie te verhogen naar 30%. Omdat de samenleving wel energie en elektriciteit nodig heeft, ontkomen we volgens prof. Tim van der Hagen op dit moment niet aan het gebruik van kernenergie. Op die manier hebben we tijd om ervoor te zorgen dat we op termijn wel andere duurzame energiebronnen, zoals wind en zon, grootschalig in kunnen zetten en niet meer afhankelijk zijn van kernenergie.

Vragen

Na het interview konden de ruim zeventig aanwezigen vragen stellen aan de hoogleraar en de panelleden: de Tweede Kamerleden Paulus Jansen (SP) en René Leegte (VVD). De vragen varieerden van het aantal slachtoffers dat in Fukushima is gevallen tot de oorzaken van de angst voor kernenergie, en van de vraag of je kerncentrales nodig hebt om kernwapens te maken (nee!) tot de wereldwijde beschikbare hoeveelheid uranium, een stof die gebruikt wordt voor kernenergie. Na zo’n anderhalf uur plenair debatteren, werd er aan de bar verder met elkaar van gedachten gewisseld over kernenergie en het wel of niet bouwen van een tweede kerncentrale in Borssele.

 
Elsevier kernenergiedebat 2 (19-05-2011)
Bron: Blog Rene Leegte

Het eerstvolgende debat is op 23 juni. Het onderwerp dan is: Waarom zijn infra projecten altijd duurder dan we denken? Meer informatie en aanmeldmogelijkheden volgen spoedig. Houd onze website in de gaten!