Meldpunt voor drugscrimineel (SPITS van 3 december 2009)

Met dank overgenomen van B.I. (Brigitte) van der Burg i, gepubliceerd op donderdag 3 december 2009.

uit de SPITS van 3 december 2009

Meldpunt voor drugscrimineel

Screenen klanten via drugsregister centraal mogelijk

DOOR JOHN MAES

AMSTERDAM -

Er is brede steun voor een digitaal meldpunt om henneptelers centraal te registreren. Luke Liplijn, grondlegger van het Nationaal Meldpunt Ongewenst Huurdersgedrag (NMOH), heeft bij het College bescherming persoonsgegevens (CBP) een verzoek neergelegd die gegevens te registreren in een Centraal Drugregister (CEDRE).

Energiemaatschappijen, verzekeraars en banken kunnen nieuwe cliënten screenen op die zwarte lijst. In de wietteelt gaat naar schatting twee tot vijf miljard euro om, maar er is ook veel maatschappelijke schade. Zo worden netbeheerders sterk benadeeld door henneptelers die illegaal stroom afnemen. „Jaarlijks wordt er een miljard kilowatt afgetapt", aldus Marijn Artz van Netbeheer Nederland, de vereniging van energienetbeheerders. Dat kost de beheerders E 125 miljoen. „De uitwisseling van gegevens wordt nu beperkt door de wet- en regelgeving", klaagt Artz.

Verzekeringsmaatschappij Interpolis krijgt wekelijks twee meldingen van brand- en blusschade aan omliggende panden en moet jaarlijks E 10 miljoen vergoeden. Ook Interpolis juicht een centraal register van harte toe, meldt een woordvoerder. „We willen pertinent geen zaken doen met mensen die hiermee in aanraking zijn gekomen." Interpolis gaat ervan uit dat ook moederbedrijf Rabobank er zo over denkt.

Het NMOH dekt henneptelende huurders en andere vormen van woonfraude indirect al af. Het Centraal Drugregister richt zich in de praktijk dus vooral op wietplantages op zolders van koopwoningen. Liplijn verwacht over zes weken uitsluitsel van het CBP te krijgen.

De VVD is voorstander. „Het gaat om relatief kleine criminelen, maar de vraag is wie daar weer achter zit", zegt Kamerlid Brigitte van der Burg. Volgens haar mag het aspect van brandveiligheid niet onderschat worden, omdat bij aftappen kortsluiting kan ontstaan. „Het zullen je buren maar zijn." Van der Burg wil het register in januari bij minister Van der Laan (Wonen) aankaarten.