Opinieartikel over kraken en Leegstand

Met dank overgenomen van B.I. (Brigitte) van der Burg i, gepubliceerd op dinsdag 9 februari 2010.

Zoals geplaatst in het Eindhovens Dagblad van zaterdag 6 februari http://www.ed.nl/mening/6201704/Verbod-en-alternatief-voor-kraken.ece

1.

Verbod en alternatief voor kraken

door Monique List en Brigitte van der Burg. zaterdag 06 februari 2010 | 02:45 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 06 februari 2010 | 09:25

Het HCZ-pand wordt leeg geruimd nadat het door de krakers is verlaten. foto René Manders
Bron: Blog Brigitte van der Burg

Het HCZ-pand wordt leeg geruimd nadat het door de krakers is verlaten. foto René Manders

Deze week is bij de ontruiming van het grootste kraakpand van Nederland, het HCZ-gebouw aan de Vonderweg in Eindhoven, een enorme ravage aangetroffen. Grote schade voor de eigenaar en schade voor de gemeente.

De VVD heeft als uitgangspunt dat iedere persoon en diens eigendommen moeten worden gerespecteerd. Ons standpunt is dat kraken een inbreuk is op het eigendomsrecht, omdat eigenaren niet meer vrijelijk over hun panden kunnen beschikken. En erger nog, dat ze ook met tienduizenden euro's schade kunnen achterblijven als de krakers het pand verlaten. De eigenaar kan deze schade vaak niet verhalen, omdat de krakers gevlogen zijn en het pand direct uit de verzekering gaat op het moment dat het gekraakt wordt. Dus, handen af van andermans eigendom!

Aan de andere kant zien wij ook dat voor niet-woningen instrumenten nodig zijn om leegstand aan te pakken. Voor woningen is er al een instrumentarium om dit te doen via de Huisvestingswet en de Leegstandswet. De leegstandproblematiek in niet-woonruimten is veel omvangrijker dan die in woningen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat eind 2007 4,5 miljoen vierkante meter kantooroppervlak leeg stond. Inmiddels is dat volgens DTZ Zadelhoff al 6,2 miljoen vierkante meter. Een groot deel hiervan staat structureel leeg.

Gemeenten spelen een rol in het ontstaan van de leegstand. Procedures voor herbestemming duren vaak lang. Bovendien geven gemeenten nieuwe grond voor kantoren uit omdat ze daar veel aan verdienen. Zo wordt leegstand van niet-woningen in stand gehouden. Vandaar dat de VVD samen met CDA en CU het initiatiefwetsvoorstel 'Kraken en Leegstand' heeft ingediend. De kern van het wetsvoorstel is tweeledig: het overal en altijd verbieden van kraken en het tegengaan van leegstand van kantoren, winkels en bedrijven. Dit wetsvoorstel is in oktober 2009 door de Tweede Kamer aangenomen en ligt nu bij de Eerste Kamer. Het onderdeel 'kraken' van het wetsvoorstel zegt dat het kraken van een pand altijd en overal strafbaar wordt, ook als dit langer dan een jaar leeg staat.

Tegelijk met het invoeren van het kraakverbod is het wenselijk dat meer instrumenten beschikbaar komen om het aanpakken van leegstaande kantoorpanden, winkels en bedrijfsruimtes mogelijk te maken. Het wetsvoorstel voorziet hierin met een meldingsplicht, een overleg tussen eigenaar en gemeente en als ultimum remedium een verplichte voordracht door de gemeente van een gebruiker. De gemeente kan bijvoorbeeld een vrijwilligersorganisatie of kunstenaar voordragen als gebruiker. Anti-kraakbewoning voor het beheer van leegstaande panden en tijdelijke huurovereenkomsten voor een korte tot langere periode zijn mogelijkheden, totdat door de eigenaar een nieuwe huurder of andere bestemming is gevonden.

Voor de VVD Eindhoven is het belangrijk dat er voldoende en gevarieerde woon- en werkruimte beschikbaar is voor alle inwoners. Eindhoven is een studentenstad en een creatieve stad met veel jonge en talentvolle mensen op het gebied van design, kunst, cultuur en sport. Zij moeten ruimte vinden om hun ambities waar te maken. Creatieve broedplaatsen in leegstaande panden moeten worden uitgebreid, maar wél binnen de grenzen van deze nieuwe wet.

-

Monique List is lijsttrekker van de VVD Eindhoven, Brigitte van der Burg is Tweede Kamerlid voor de VVD.