Eenzijdige korting Jumbo en Albert Heijn mogelijk in strijd met EU-verdrag - Hoofdinhoud
Volgens Liotard maken de supermarktketens misbruik van hun machtspositie en zijn zuivelboeren daar de dupe van. "Jumbo en Albert Heijn hebben samen een marktaandeel van 55% in Nederland. Door gelijktijdig kortingen af te dwingen zetten ze zuivelleveranciers en melkveehouders op een vuile manier onder druk. Die kunnen hun waar immers niet meer kwijt als zulke grote klanten afhaken. Het afdwingen van onbillijke verkoopprijzen is verboden in de EU," aldus Liotard.
Het parlementslid wil verder dat de Europese Commissie onderzoekt of er sprake is van een gecoördineerde actie van Albert Heijn en Jumbo. Ook dat is volgens het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie verboden. De Europese Commissie kan Albert Heijn en Jumbo forse boetes opleggen als blijkt dat ze dit EU-verdrag schenden.
"Ook grote ketens dienen fatsoenlijke prijzen te betalen aan hun leveranciers. Het is in ieders belang dat boeren het hoofd boven water kunnen houden. Alleen zo kunnen we zorgen dat er op termijn voldoende voedselproducenten overblijven in Europa," aldus Kartika Liotard.
---
Update: Schriftelijke vraag met voorrang aan de Europese Commissie
(antwoord binnen 3 weken)
Twee grote Nederlandse supermarktketens, Jumbo en Albert Heijn die samen een marktaandeel van circa 55 procent hebben in Nederland, proberen momenteel tegelijkertijd een eenzijdige korting af te dwingen bij zuivel-leveranciers.
-
1.In hoeverre houdt de Europese Commissie er rekening mee, dat het hier kan gaan om een onderling afgestemde feitelijke gedraging die de mededinging in de interne markt verstoort en dus in strijd is met artikel 101 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie? Gaat de Commissie onderzoek doen naar het afgestemd onder druk zetten van zuivelleveranciers, specifiek in dit geval? Zoniet, waarom niet?
-
2.Is de Commissie het ermee eens dat hier sprake is van misbruik van de machtspositie van twee grote supermarktketens en dat hier rechtstreeks onbillijke verkoopprijzen worden afgedwongen ten nadele van melkveehouders en dat dit in strijd is met artikel 102 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie?
-
3.Is de Europese Commissie ervan op de hoogte dat supermarktketen Albert Heijn ook grensoverschrijdende activiteiten plant? In hoeverre versterken deze grensoverschrijdende activiteiten in combinatie met de eenzijdig afgedwongen korting de verstoring van de interne markt?
-
4.Hoe beziet de Europese Commissie het feit dat melkveehouders en zuivelleveranciers door supermarktketens worden gedwongen om voor of zelfs onder de productieprijs te leveren? In hoeverre ziet de Commissie gevolgen voor de productiecapaciteit en voedselzekerheid in de Europese Unie?
-
5.Zal de Commissie actie ondernemen tegen Albert Heijn en Jumbo als is vastgesteld dat artikel 101 danwel artikel 102 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie inderdaad wordt geschonden? Gaat de Commissie actief onderzoeken of deze artikelen inderdaad worden geschonden?
---
Meer over ...