Vragen na alarmerend onderzoek genmaïs - Hoofdinhoud
Naar aanleiding van een gisteren gepubliceerd Frans onderzoek heeft Europarlementariër Kartika Liotard de Europese Commissie gevraagd de import en teelt van gengewassen (GGO's) in Europa per direct stop te zetten. Nieuw onderzoek naar de effecten van genmaïs NK603 concludeert dat de maïs tumoren veroorzaakt bij ratten. Zowel de Franse overheid als de Europese Commissie hebben de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) gevraagd om de verontrustende nieuwe bevindingen nader te onderzoeken.
Professor Eric Séralini uit Frankrijk onderzocht 200 proefratten gedurende twee jaar. Een deel van de ratten werd gevoerd met genmaïs en een deel met GGO-vrije voeding. Het sterftecijfer bij de met genmaïs gevoerde ratten blijkt significant hoger.
Het resultaat is opmerkelijk, omdat de onderzoeken waarop de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) genmais NK603 heeft toegelaten slechts over negentig dagen werden uitgevoerd. Uit de studie van Séralini - gisteren gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Food and Chemical Toxicology - blijkt dat ratten pas na die periode van negentig dagen tumoren ontwikkelden.
Uit voorzorg wil Europarlementslid Liotard dat de Europese Commissie de import van genmaïs NK603 stopzet en geen nieuwe GGO-teelten en GGO-producten op de Europese markt toelaat tot er meer duidelijkheid is over het Séralini-onderzoek.
“Het onderzoek van Séralini is onafhankelijk, in tegenstelling tot de onderzoeken waarop EFSA zich baseert. EFSA moet er daarom serieus naar kijken en in de tussentijd geen risico nemen. Als het niet 100 procent veilig is moet het van de markt,” aldus Liotard. Het parlementslid gaat vanmiddag in gesprek met EFSA-directeur Catherine Geslain-Lanéelle over verder te nemen stappen. Ook heeft Liotard de Europese Commissie in schriftelijke vragen verzocht om een EU-moratorium en om ruimere mogelijkheden voor lidstaten om gengewassen zelf te verbieden.
Update 16:55
EFSA gaat het Séralini-onderzoek 'nauwgezet bestuderen'. Dat zei EFSA-directeur Catherine Geslain-Lanéelle vanmiddag op vragen van Europarlementsleden Kartika Liotard en Corinne Le Page (Frankrijk).
Geslain-Lanéelle zegt de kwestie over te laten aan het GGO-panel van EFSA en eventueel extra expertise in huis te halen. De directeur zegt een moratorium te adviseren 'als er een ernstig risico wordt verondersteld'. Op dit moment vindt ze het echter nog te vroeg voor een moratorium. "Het onderzoek is vers van de pers," aldus Geslain-Lanéelle in reactie op de vragen van Liotard.
Meer over ...