EP: VK en Nederland, stuur Kazemi niet terug naar Iran - Hoofdinhoud
in Nieuws
Het Europees Parlement doet een dringend beroep het Verenigd Koninkrijk, en ook Nederland, om een oplossing te vinden voor de situatie van de homoseksuele Iraniër Mehdi Kazemi. Zijn terugkeer naar Iran lijkt reëel. Aldaar wacht hem waarschijnlijk de doodstraf. De resolutie, waarmee het EP morgen zal instemmen, is mede geïnitieerd door de liberale Europarlementariërs Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en Sophie in ´t Veld (D66).
Jeanine Hennis-Plasschaert: "Nederland handelt in lijn met de Europese asielregels. Het land van binnenkomst is verantwoordelijk (in deze het VK). Echter, Nederland gaat voorbij aan het feit dat deze regels, en in het bijzonder de zgn. Dublin verordening, wel degelijk mogelijkheden biedt om in specifieke gevallen een uitzondering te maken. Nu Nederland besloten heeft die mogelijkheid niet te benutten, verwacht ik van NL - evenals van andere Europese lidstaten - maximale druk op de Britse autoriteiten. Ieder mens met ´n beetje verstand begrijpt dat het leven van Mehdi Kazemi gevaar loopt zodra hij voet op Iraanse bodem zet. Dit is in strijd met Europese en internationale regelgeving. De Europese Unie beschouwt zichzelf, en terecht, als voorvechter van de mensenrechten op het wereldtoneel. De uitzetting van Mehdi Kazemi laten gebeuren, is dan simpelweg een grof schandaal."
Noot:
De Raad van State heeft het hoger beroep van de homoseksuele Iraanse asielzoeker Mehdi Kazemi ongegrond verklaard. Kazemi wordt teruggestuurd naar Groot-Brittanië, alwaar hij dreigt te worden uitgezet naar Iran. De Raad van State heeft de bezwaren van Kazemi afgewezen omdat hij eerder in Groot-Brittannië een asielaanvraag heeft gedaan. Dat verzoek is al afgewezen, maar Kazemi kan in het VK nog in hoger beroep gaan en dus moet volgens de Raad van State eerst die procedure gevolgd worden. Op grond van het Dublin Akkoord is het eerste land waar iemand een asielaanvraag doet verantwoordelijk voor de behandeling van zijn procedure. Nederland zou zijn zaak daarom niet in behandeling kunnen nemen.