Sectoraal rijverbod Oostenrijk onjuist - Hoofdinhoud
in Nieuws
-
-Europese Commissie is inbreukprocedure gestart-
Oostenrijk hanteert sinds 2 mei 2008 een sectoraal rijverbod op de A12. Oostenrijk is voornemens dit rijverbod uit te breiden met ingang van 1 januari 2009. In feite komt dit neer op een vrijwel compleet verbod voor het vervoer naar en vanuit Italië via de A12 in Oostenrijk. Middels schriftelijke vragen drong Jeanine Hennis- Plasschaert er bij de Europese Commissie op aan maatregelen te nemen tegen deze vervoersbeperkingen.
De Europese Commissie heeft geantwoord dat zij niet instemt met de invoering van het sectoraal rijverbod in Oostenrijk. De Europese Commissie is dan ook een inbreukprocedure gestart waarbij zij haar bezorgdheid over de vervoersbeperkingen uitte bij de Oostenrijkse autoriteiten. De Europese Commissie betwijfelt of de genomen maatregelen stroken met het beginsel van vrij verkeer van goederen zoals het in het Gemeenschapsrecht is neergelegd. Ook heeft het Hof van Justitie in 2005 al bevestigd dat een sectoraal rijverbod de beginselen van het Gemeenschapsrecht schendt indien het wordt toegepast terwijl er nog minder beperkende maatregelen beschikbaar zijn en er niet in voldoende alternatieve vervoersmiddelen is voorzien.
Europarlementarier Jeanine Hennis- Plasschaert: "Ik ben heel blij dat de Euopese Commissie zich tegen het sectoraal rijverbod van Oostenrijk heeft gekeerd. Het rijverbod strookt niet met één van de belangrijkste basisprincipes van de EU, nl het vrije verkeer van goederen, en de beginselen van niet-discriminatie en evenredigheid. Oostenrijk voerde het sectoraal rijverbod in onder de noemer ´luchtkwaliteit´. Maar hiermee stappen we wel af van het principe ´sturen d.m.v. heffingen´(internalisering van de externe kosten) en zetten we een efficiënte transportmarkt op het spel. Bovendien schept het sectoraal rijverbod een precedent voor andere landen met het gevaar dat er een lappendeken aan rijverboden onstaat waarbij nog meer goederen worden verboden."
Op 8 juli as. publiceert de Europese Commissie overigens het lang verwachte voorstel voor de internalisering van de externe kosten. Dit voorstel is gebaseerd op het beginsel "de vervuiler betaalt".