Europese aanpak 'Meld Misdaad Anoniem' wenselijk - Hoofdinhoud
in Nieuws
De organisatie Crime Stoppers International heeft in diverse landen succesvolle projecten lopen waarbij burgers anoniem melding kunnen maken van misdaad. Reden voor VVD-europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert om dit op de Europese agenda te zetten en te pleiten voor een Europese aanpak.
U vindt de schriftelijke vragen hieronder.
-------------------------------------------------
Schriftelijke vragen van Jeanine Hennis-Plasschaert aan de Europese Commissie
Crime Stoppers International (CSI) is een overkoepelende organisatie, geleid door een vrijwillig bestuur dat bestaat uit directeuren van programma´s (wereldwijd), en gericht op het bestrijden van misdaad. Zie voor meer informatie: http://www.c-s-i.org/default.aspx. In het Verenigd Koninkrijk is er een website (http://www.crimestoppers-uk.org/wanted/index.asp) met het onderdeel "Most Wanted" opgezet. De Britse politie zet daar gezochte Britse criminelen op. Mensen kunnen anoniem tips achterlaten. Burgers krijgen dus de gelegenheid om met informatie te komen die ze anders niet geven uit angst voor het bekend worden van bijv. hun naam en/of represailles. Dit concept is zeer succesvol gebleken. In Nederland kennen we het programma 'Meld Misdaad Anoniem' (www.meldmisdaadanoniem.nl). CS-UK heeft verder een project lopen t.b.v. opsporing van zware Britse criminelen die in Spanje leven. In deze wordt nauw samengewerkt tussen SOCA UK en de Spaanse autoriteiten. SOCA UK is nu ook aan het bekijken of een dergelijk project in Nederland mogelijk is. Inmiddels gaan er in meerdere lidstaten geluiden op om dergelijke projecten (al dan niet bilateraal) op te zetten.
-
1.Is de Europese Commissie bekend met de organisatie Crime Stoppers International en de daaraan gerelateerde projecten zoals hierboven omschreven? Zo nee, is de Europese Commissie bereid hiervan kennis te nemen?
-
2.Is de EC het met mij eens dat (op basis van de behaalde resultaten) dergelijke projecten een duidelijke meerwaarde hebben? Zo ja, is de Europese Commissie bereid om te onderzoeken of en op welke wijze zij in deze een rol kan vervullen aangezien een geharmoniseerd en interoperabel systeem op Europees niveau uiteindelijk het meest effectief is? Zo nee, waarom niet?
-
3.Kan de Europese Commissie aangeven of zij bij de totstandkoming van een Europese aanpak een rol ziet weggelegd voor Europol? Zo nee, waarom niet?